Reklama

Z zakonnej kuchni

Z zakonnej kuchni

Papryka czerwona marynowana

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Siostra Katarzyna, zmartwychwstanka, przygotowuje wraz z siostrą Apolonią w domu zakonnym w Częstochowie wspaniałe przetwory na zimę. Widok ich spiżarni jest naprawdę imponujący: półki uginające się od kolorowych słoi, w beczkach kapusta kiszona, warkocze czosnku i cebuli, w skrzyniach warzywa, które można przechowywać dłużej. Niejedna gospodyni mogłaby pozazdrościć takich zapasów.

Składniki:

3-4 kg papryki czerwonej, 2,5 l wody, 1 szklanka octu 10-procentowego, ½ szklanki cukru, ¼ szklanki soli, liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, czosnek

Wykonanie:

Paprykę umyć, przeciąć na pół, usunąć ogonki i pestki, sparzyć, zanurzając na moment we wrzącej wodzie, a następnie ułożyć ciasno w wygotowanych i osuszonych słojach typu weka lub twist.

Przygotowanie zalewy:

Wodę zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Dodać ocet i jeszcze raz zagotować. Następnie gorącym płynem zalać ułożoną w słojach paprykę. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku. Zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik

duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami dwa świeże ogórki pęczek rzodkiewek pęczek koperku 2 łyżki posiekanego szczypiorku ząbek czosnku 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego 0,5 szklanki śmietany sól pieprz
CZYTAJ DALEJ

Maryja przemówiła w Gietrzwałdzie

Niedziela Ogólnopolska 34/2022, str. 20-21

[ TEMATY ]

Gietrzwałd

sanktuariummaryjne.pl

Łaskami słynący obraz Matki Bożej w Gietrzwałdzie

Łaskami słynący obraz Matki Bożej w Gietrzwałdzie

W Lourdes Matka Boża objawiła się osiemnaście razy, w Fatimie – sześć. W Gietrzwałdzie w ciągu niespełna 3 miesięcy ok. 160 razy.

W niewielkiej miejscowości Gietrzwałd, leżącej kilkanaście kilometrów na południowy zachód od Olsztyna, w czerwcu 1877 r. pojawiła się Piękna Pani, która wkrótce przedstawiła się jako Maryja Niepokalanie Poczęta.
CZYTAJ DALEJ

Stanisław Soyka spoczął na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach

2025-09-08 14:47

[ TEMATY ]

pożegnanie

pogrzeb

Stanisław Soyka

PAP/Radek Pietruszka

Uroczystości pogrzebowe Stanisława Soyki, wybitnego muzyka, kompozytora i poety, odbyły się w poniedziałek w Warszawie. Artystę żegnały tłumy w kościele pw. Matki Bożej Nieustającej Pomocy na Saskiej Kępie. Następnie Stanisław Soyka spoczął na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Pośmiertnie został odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi dla kultury polskiej oraz za działalność artystyczną i twórczą.

Uroczystości pogrzebowe Stanisława Soyki rozpoczęły się w południe Mszą św., podczas której wybitnego muzyka, kompozytora i poetę żegnał jeden z jego przyjaciół, franciszkanin o. Filip Buczyński OFM.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję