Na bazie herbaty z hibiskusa
SKŁADNIKI:
0,5 l soku jabłkowego
0,5 l wody
1 łyżka herbaty z hibiskusa
1 laska cynamonu
2 sztuki kardamonu
skórka z jednej pomarańczy
3 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka stołowa miodu
pół pomarańczy
WYKONANIE:
Do małego rondla wlej wodę, dodaj przyprawy oraz obraną skórkę z pomarańczy. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj ok. minuty. Zdejmij z ognia i wsyp herbatę z hibiskusa. Zaparzaj pod przykryciem przez ok. 12 min. W tym czasie w osobnym naczyniu podgrzej sok jabłkowy z pokrojoną połówką pomarańczy oraz miodem. Zaparzoną herbatę odcedź i połącz z ciepłym sokiem jabłkowym. Podawaj gorące do wypicia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Na bazie soku wiśniowego
SKŁADNIKI:
0,5 l soku wiśniowego
1 pomarańcza
10 goździków
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
łyżka miodu
WYKONANIE:
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i pokrój w plasterki – kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 min. Uważaj, aby nie zagotować. Gotowy napój przelej do kubków i udekoruj plastrami pomarańczy.