Reklama

Świąteczne przyprawy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w całym roku. Pięknie przybrany stół, zapach choinki i świątecznych wypieków tworzą niepowtarzalną atmosferę, za którą tak bardzo tęsknimy. Smaki i zapachy świąt zawdzięczamy m.in. ziołom i przyprawom, które przywędrowały do Europy kilkanaście wieków temu z różnych zakątków świata. Trudno wyobrazić sobie na świątecznym stole pierniki bez egzotycznych, pachnących dodatków – goździków, cynamonu czy kardamonu, ciast bez wanilii, ryby bez pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Oto krótka charakterystyka przypraw, które mają zastosowanie w sporządzaniu potraw i napojów wigilijnych.

Wanilia

To najbardziej popularna przyprawa stosowana głównie do dań słodkich – ciast, lodów, deserów i napojów. Ciemnobrązowe, długie i cienkie laski o słodkim aromacie to owoce storczyka „Vanilla planifolia”. Najlepsze są świeżo starte. Między prawdziwą wanilią a cukrem wanilinowym jest ogromna różnica.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Prawdziwy cukier waniliowy można zrobić samemu: Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wydrążyć ciemne ziarenka ze środka. Do słoika wsypać cukier, dodać wanilię – wydrążone ziarenka i przecięte laski. Zamknąć szczelnie i potrząsać słoikiem aż ziarenka rozmieszczą się równomiernie w cukrze. Odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słoikiem. Używać do słodzenia, do pieczenia, do posypywania ciast.

Cynamon

Reklama

Zapach cynamonu przywodzi na myśl dalekie i egzotyczne podróże. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Wysuszona i sproszkowana kora, pozyskiwana z młodych gałązek wielu gatunków cynamonowców, stanowi dodatek do ciast, zup owocowych, ryżu, potraw mięsnych, sosów i marynat. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach.

Goździki

Goździki zaliczane są do najstarszych przypraw kuchennych. W starożytnym Rzymie były towarem cenniejszym od złota. Przyprawa ta charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i ostrym, gorzkawym smakiem. Są niezastąpionym dodatkiem do aromatyzowania grzanego wina i piwa. Mielone goździki stanowią korzenny składnik różnych ciast, zwłaszcza pierników.

Imbir

Rośnie dziko w okolicach tropikalnych i subtropikalnych. Jadalne jest jedynie kłącze imbiru o mocnym, przyjemnym zapachu i piekącym ostrym smaku. W Polsce przez długie lata znaliśmy jedynie imbir sproszkowany. Dziś bez problemu możemy dostać świeży. I dzięki temu możemy dodawać go zarówno do potraw egzotycznych, jak i tradycyjnych dań kuchni polskiej.

2013-12-10 13:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież do dziennikarzy o życiu w prawdzie i jej komunikowaniu

Czy jesteś prawdziwy? Nie tylko to, co mówisz. Ale czy ty, w swoim wnętrzu, jesteś prawdziwy – pytał dziś Papież Franciszek dziennikarzy podczas Jubileuszu świata mediów.

Papież Franciszek podkreślił, że komunikować się to wyjść trochę z siebie, dać siebie drugiemu. Co więcej „komunikacja to nie tylko wyjście, ale także spotkanie z drugim”.
CZYTAJ DALEJ

Meksyk: Kościół przygotowuje się na przyjęcie fali deportowanych migrantów

2025-01-24 19:01

[ TEMATY ]

Kościół

migranci

Meksyk

Adobe.Stock

Episkopat Meksyku potwierdził swoje zaangażowanie we wspieraniu u siebie migrantów po wprowadzeniu przez nowego prezydenta Stanów Zjednoczonych Donalda Trumpa stanu wyjątkowego na południowej granicy USA i zaostrzeniu polityki imigracyjnej. W specjalnym oświadczeniu biskupi meksykańscy zapewnili o swojej solidarności, modlitwie i determinacji, "aby nadal służyć migrantom”. Dokument podpisali biskupi: Eugenio Lira Rugarcía, odpowiedzialny za duszpasterstwo migracyjne, i Héctor Mario Pérez Villarreal, sekretarz generalny Meksykańskiej Konferencji Biskupiej (CEM).

„Nie dajmy się zwieść tym, którzy obnoszą się ze sztandarem katolicyzmu, ale poniżają bezbronnych, promują kulturę śmierci i indywidualizm. Wiara chrześcijańska, przeciwnie, zawsze będzie dążyć do wypełnienia przesłania Ewangelii, które nie wyklucza, ale obejmuje wszystkich i które kładzie szczególny nacisk na najbardziej potrzebujących” - napisali biskupi meksykańscy.
CZYTAJ DALEJ

Rzecznik KEP o Jubileuszu mediów: W różnorodności szukaliśmy tego, co najważniejsze, czyli głosu Ewangelii

2025-01-26 10:15

[ TEMATY ]

KEP

Ks. dr Leszek Gęsiak SJ

Jubileusz 2025

Włodzimierz Rędzioch

Reprezentowaliśmy różne media, a w różnorodności szukaliśmy tego, co najważniejsze, czyli głosu Ewangelii, który może być zwornikiem dla różnych tendencji politycznych, społecznych i gospodarczych – podkreślił rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Leszek Gęsiak SJ, który wraz z grupą polskich dziennikarzy przebywa w Rzymie na obchodach Jubileuszu świata mediów, dziennikarstwa i komunikacji.

„Ostatnie dni w Rzymie to był wyjątkowy czas dla ludzi mediów” – stwierdził rzecznik KEP ks. Leszek Gęsiak SJ. „Z całego świata przyjechali dziennikarze, reporterzy, kamerzyści, ci wszyscy, którzy tworzą radio, telewizję, portale internetowe i media społecznościowe, by wspólnie modlić się i prosić Boga o łaski związane z Rokiem Jubileuszowym 2025” – zaznaczył. Wśród nich znajdowała się grupa dziennikarzy z Polski, którzy trzy dni przygotowywali się do obchodów przygotowanych przez Stolicę Apostolską.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję