Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym archidiecezji częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy.
Składniki:
pęczek szczawiu
1 litr wywaru mięsnego
100 ml śmietany do zupy
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka masła
grzanki z bułki
Wykonanie:
Szczaw umyć, pokroić, włożyć do rondla, poddusić na maśle. Dolać kilka łyżek wody, przykryć i dusić 10 min. Po przestudzeniu zmiksować.
Do wywaru mięsnego dodać szczaw, całość gotować 5 min. na małym ogniu. Przyprawić do smaku (ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny), dodać śmietanę.
Podawać z połówką jajka i grzankami, obficie posypać posiekanym koperkiem.
Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki - p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu