Przepis na jedną porcję
1 plaster młodej, niemrożonej polędwicy wołowej grubości ok. 2 cm, 1 duża cebula, oliwa, sól, kilka ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), kilka dorodnych śliwek lub 1 kruche, soczyste, kwaskowe jabłko.
Cebulę kroimy w piórka, umyte śliwki pozbawiamy pestek,
jabłko, po obraniu ze skórki i odrzuceniu gniazd nasiennych, kroimy
w niezbyt grube cząstki.
Na rozgrzaną patelnię lejemy oliwę, mięso lekko zmiękczamy
w palcach, nadajemy mu zgrabny kształt, smarujemy oliwą, lekko solimy.
Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, na niej układamy mięso (bardzo
szybko, by nie leżało oprószone solą) i smażymy na dużym ogniu. Gdy
jedna strona mięsa wraz z cebulą ładnie się zrumieni, przewracamy
na drugą stronę, zmniejszamy płomień. Po jednej stronie patelni rozkładamy
ziemniaki, po przeciwnej - owoce i smażymy razem nie dłużej jak 2
min. Podajemy z zieloną sałatą lub inną sezonową jarzyną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu