Reklama

Zdrowie

Bataty faszerowane kurczakiem z brokułami i parmezanem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 duży batat (ok. 500 g)
100 g piersi z kurczaka
100 g brokuła (5 różyczek)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
szczypta czosnku granulowanego
5 łyżek mleka kokosowego
125 ml wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki startego parmezanu

Przygotowanie:
Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i piec ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 190°C (czas pieczenia zależy od rozmiaru batata, upieczony powinien być miękki na tyle, aby bez problemu wbić w niego widelec). W czasie pieczenia batata należy przygotować nadzienie. Oczyszczone mięso i brokuły pokroić w małą kostkę. Podsmażyć mięso na oliwie, dodać brokuły, doprawić i smażyć całość na małym ogniu, ok. 10 min, aż brokuły będą al dente. Do farszu dodać mleczko kokosowe i wodę, wymieszać i dusić przez 5 min. Upieczonego batata wyłożyć na deskę, przekroić na pół, oprószyć solą i pieprzem i delikatnie rozgnieść miąższ widelcem, aby zrobić miejsce na nadzienie. Nałożyć łyżką masę brokułowo-kurczakową. Posypać tartym serem i zapiekać przez 5 min. Podawać ciepłe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-05-07 08:46

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sprawdź, czy prawidłowo się odżywiasz

Niedożywienie to problem nie tylko osób wychudzonych o anorektycznym wyglądzie. Także u osób z nadwagą i otyłością można zdiagnozować niedożywienie, wynikające z niedoboru składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kiedy głębiej analizujemy problemy zdrowotne osób z nadwagą, okazuje się, że cierpią na wiele uciążliwych dolegliwości, takich jak: zaparcia, zgaga, wzdęcia, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, obrzęki, przemęczenie, brak koncentracji czy bóle głowy. W poszukiwaniu przyczyny pacjent sam zauważa, że nie głoduje – je trzy podstawowe posiłki oraz kilka przekąsek między nimi. Ale jest to tylko odżywienie ilościowe, a nawet przejedzenie. Pod względem jakości jedzenia pacjent jest natomiast niedożywiony. To znaczy, że żywność, którą spożywa, nie jest odżywcza, jest wysoko przetworzona, pozbawiona błonnika, nie jest w stanie zapewnić prawidłowej podaży niezbędnych białek, tłuszczów i węglowodanów, nie zawiera najważniejszych witamin i minerałów, bez których organizm zaczyna procesy degradacyjne, które prowadzą do wielu dolegliwości. W przepisach, które proponuję, każdy produkt ma wysoką gęstość odżywczą i odżywia organizm jakościowo. Soczewica i ciecierzyca są fenomenalnym źródłem białka roślinnego, wszystkie warzywa są nośnikiem błonnika oraz źródłem węglowodanów. Imbir, czosnek, kurkuma działają przeciwzapalnie i podnoszą odporność. Tłuszcze z kolei są nośnikiem witamin A, D, E i K. Posiłki przygotowane z takich składników wzmacniają organizm i odżywiają każdą komórkę. Spróbuj od małej zmiany i sprawdź rezultaty!
CZYTAJ DALEJ

Księga kondolencyjna

2025-04-21 10:00

Grzegorz Gałązka

Zmarł papież Franciszek. Ten czas w Kościele to wiele słów nauczania Papieża, pielgrzymek, gestów, osobistych spotkań z ludźmi. Jeśli jeśli masz w sercu własne doświadczenie z czasu, kiedy Franciszek kierował Kościołem - zachęcamy do podzielenia się.

CZYTAJ DALEJ

Szef polskiej redakcji Vatican News: pontyfikat papieża charakteryzowała m.in. troska o ubogich

2025-04-22 07:06

[ TEMATY ]

Franciszek

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

śmierć Franciszka

Bożena Sztajner/Niedziela

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Pontyfikat papieża Franciszka charakteryzowała troska o ubogich, ochronę ludzkiego życia i pokój na świecie - powiedział PAP szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Jezuita kard. Jorge Mario Bergoglio został wybrany na 266. papieża 13 marca 2013 r., po tym jak 28 lutego 2013 r. Benedykt XVII zrzekł się swojego urzędu. Franciszek zmarł 21 kwietnia o godzinie 7.35, w wieku 88 lat; był w okresie rekonwalescencji po ciężkim zapaleniu płuc. Jego pontyfikat trwał 12 lat i cztery miesiące.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję