Reklama

Zdrowie

Nasze zdrowie

Co wiemy o anemii?

Najprostszym, chociaż mocno przybliżonym sposobem diagnozy anemii jest odchylenie dolnej powieki i obejrzenie śluzówki oka. Jej jasny kolor może świadczyć o niedokrwistości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Lepszym i powszechnie dostępnym badaniem pozwalającym na dokładną diagnozę jest morfologia krwi, która wykazuje, czy w krwiobiegu znajduje się odpowiednia ilość hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wskazaniem do wykonania tego badania są m.in.: bóle głowy, zmniejszona tolerancja wysiłku fizycznego, kłopoty z koncentracją, częste odczuwanie zimna dłoni i stóp. Wraz z rozwojem choroby mogą się pojawić kołatanie lub przyspieszona akcja serca, utrata apetytu, łamliwość włosów i paznokci, może też dochodzić do omdleń.

Przyczyny anemii mogą być różne, ale jej najczęstszym powodem jest niewłaściwa dieta, a konkretnie niedobór żelaza lub takich składników, jak kwas foliowy czy witamina B12. Mamy wtedy do czynienia z anemią z niedoboru. Inna grupa przyczyn to przewlekłe choroby różnych narządów, np. wątroby, nerek – mówimy wtedy o anemii wtórnej. Kolejną grupę stanowią zaburzenia w funkcjonowaniu szpiku kostnego. Do niedokrwistości może także dojść na skutek gwałtownego odchudzania się, obecności niektórych pasożytów w organizmie, utraty dużej ilości krwi, np. podczas operacji czy wypadku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nieprawidłowy wynik morfologii zawsze wymaga konsultacji z lekarzem, aby określić, czy mamy do czynienia z anemią łagodną, umiarkowaną, ciężką czy zagrażającą życiu, oraz znaleźć jej przyczynę, od tego bowiem zależy dalsze leczenie.

Reklama

Najczęściej występuje anemia spowodowana niedoborem składników pokarmowych. Dlatego niezależnie od zleconych przez lekarza preparatów warto zadbać, aby na talerzu znalazły się produkty bogate w żelazo i związki ułatwiające jego wchłanianie. Dietetycy z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej radzą, aby dietę wzbogacić o produkty pochodzenia zwierzęcego, które są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego – chude mięso (np. wołowina, schab, kurczak, indyk), ryby, jaja (głównie żółtko).

Produkty bogate w żelazo są łatwiej przyswajane w obecności witaminy C, dlatego warto je łączyć z warzywami i innymi źródłami tej witaminy. Trzeba natomiast unikać łączenia żywności bogatej w żelazo z produktami, które zawierają składniki utrudniające jego wchłanianie, m.in. fityniany, kwas szczawiowy, teinę i kofeinę. Przeciwwskazane są również wyroby cukiernicze, tłuste mięsa i wędliny oraz smalec.

W procesie krwiotwórczym ważną rolę odgrywa witamina B6, dlatego warto sięgać m.in. po: pełnoziarniste produkty zbożowe, kapustę, szpinak, fasolkę szparagową, kalafiory, banany, orzechy. Kolejni sprzymierzeńcy w wytwarzaniu czerwonych krwinek to witamina B12 i kwas foliowy. Ta pierwsza jest zawarta we wspomnianych już jajach, mięsie i rybach, a także w serach twarogowych, jogurtach, kefirze. Źródłem kwasu foliowego są natomiast warzywa liściaste i nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, grochu.

Sprawdzanie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek jest ważne, ponieważ skutki nieleczonej, długotrwałej anemii odczuwa cały organizm, zwłaszcza serce i mózg. Osoby na diecie wegetariańskiej powinny ją systematycznie analizować pod kątem zawartości żelaza oraz witamin B6 i B12.

Temat diety w leczeniu i profilaktyce anemii jest obszerny i ważny, przy jej układaniu można skorzystać z pomocy Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i bezpłatnych porad specjalistów udzielanych za pośrednictwem strony: www.poradnia.ncez.pl .

2023-02-07 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Oddech znaczy życie

Popularne są poradniki na temat oddychania i propozycje treningów oddechowych. Czy warto z nich korzystać?

Anna Wyszyńska: Czy oddychania trzeba się uczyć? Dr n. med. Włodzimierz Wróbel: W przypadku osoby zdrowej, która nie ma duszności, specjalne treningi oddechowe nie zdadzą egzaminu, bo są jej niepotrzebne. To, na co warto zwrócić uwagę, to oddychanie przez nos. Jest ono ważne, ponieważ powietrze, które napływa do drzewa oskrzelowego i pęcherzyków płucnych przez nos, ulega w nim, mówiąc w uproszczeniu, procesowi klimatyzacji. W naczyniach zwanych splotami Kiesselbacha powietrze jest ocieplane, a w gruczołach surowiczych – nawilżane. Jest to ważne zwłaszcza wtedy, gdy na zewnątrz panuje niska temperatura. Z kolei znajdujące się w nosie włoski zatrzymują większe zanieczyszczenia; chodzi tu o zanieczyszczenia zarówno nieorganiczne, jak i organiczne. Dlatego warto zadbać o drożność nosa i oddychanie nosem, które dla naszego organizmu jest optymalne.
CZYTAJ DALEJ

Przewodniczący KEP zachęcił do podjęcia Nowenny w intencji pokoju i Ojczyzny za wstawiennictwem św. Andrzeja Boboli

2025-05-03 18:21

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda SAC

Episkopat Flickr

Potrzebujemy mocnej i autentycznej wiary, płynącej z zażyłości z Twoim Synem, opartej na Jego nauczaniu, a nie wiary ckliwej, emocjonalnej, czy też selektywnej według własnych potrzeb i przekonań. Potrzebujemy tej wiary, aby stać się pielgrzymami nadziei również dla innych – mówił przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Tadeusz Wojda SAC w rozważaniu podczas Apelu Jasnogórskiego 2 maja br.

Episkopat News
CZYTAJ DALEJ

Caritas z ubogimi

2025-05-04 12:32

Archiwum Caritas Diecezji Rzeszowskiej

Wielkanocne śniadanie Caritas

Wielkanocne śniadanie Caritas

Wraz z nimi do świątecznych stołów zasiedli m.in.: Biskup Rzeszowski Jan Wątroba, Wojewoda Podkarpacki Teresa Kubas-Hul, wicemarszałek województwa podkarpackiego Małgorzata Jarosińska-Jedynak, wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska, b. prezydent Rzeszowa dr Mieczysław Janowski, prezes Rzeszowskiego Towarzystwa Pomocy im. Św. Brata Alberta Mariusz Zacios, dyrektor Wydziału Polityki Społecznej Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego Irena Marszałek-Czekierda, dyrektor MOPS w Rzeszowie Joanna Wisz.

Zebranych gości powitał dyrektor Caritas Diecezji Rzeszowskiej ks. Piotr Potyrała. Następnie Biskup Jan Wątroba pobłogosławił świąteczne pokarmy oraz złożył wielkanocne życzenia. Powiedział: „Zmartwychwstały Jezus przynosi nam nadzieję. Również to dzisiejsze spotkanie daje ludziom nadzieję, że nie są sami, ponieważ są ludzie i organizacje, które nie tylko deklarują wsparcie, ale spieszą z konkretną pomocą.”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję