Jeśli zauważamy u siebie objawy takie jak: zmęczenie, zaparcia, jeśli często jest nam zimno, odczuwamy suchość skóry lub jej nadmierne rogowacenie (głównie łokci i kolan), widzimy przyrost masy ciała mimo braku zmian w naszej diecie i zmiany stylu życia, mamy problemy głosowe, bóle mięśni, a dodatkowo: nieprawidłowości w poziomie cholesterolu, problemy z wypadaniem włosów, miesiączkowaniem lub płodnością – warto udać się do endokrynologa.
Pacjenci z niedoczynnością tarczycy przeważnie wymagają leczenia syntetyczną lewotyroksyną (LT4). Należy pamiętać, że lek zawierający lewotyroksynę bardzo trudno się przyswaja. Dlatego tak ważne jest, aby przyjmować go na czczo, co najmniej 30 min przed śniadaniem. Popijamy go małą ilością wody o niskiej zawartości składników mineralnych, zwłaszcza wapnia; najlepsza jest woda niskozmineralizowana, źródlana lub przegotowana.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dieta
Ważnym elementem wspierającym leczenie jest odpowiednia dieta, której konkretne składniki odżywcze mogą łagodzić objawy choroby. Są to: jod, witaminy – D, A, E, z grupy B oraz cynk, selen, żelazo, kwasy omega-3. Dodatkowo, aby zapobiegać często współistniejącej insulinooporności, dieta powinna być bogata w błonnik, a dostarczane w pożywieniu węglowodany powinny charakteryzować się niskim indeksem glikemicznym.
Warto zadbać o to, aby nasze posiłki zawierały pełnowartościowe białka stanowiące 15-25% diety (ryby, chude mięso, jaja, nabiał), które są źródłem tyrozyn; jest to wyjściowy substrat do syntezy podstawowego hormonu tarczycy – tyroksyny (T4). Tłuszcze powinny stanowić 20-30% diety i być głównie pochodzenia roślinnego (oleje roślinne – rzepakowy, lniany, z pestek dyni, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona). Warto zwrócić uwagę na podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które pobudzają wątrobę do przemiany T4 w T3, zwiększają metabolizm ustroju oraz wrażliwość komórek na hormony tarczycy.
Podsumowując: warto, aby nasza dieta zawierała: ryby (makrela, łosoś, dorsz), owoce morza (skorupiaki, małże, ostrygi), chude mięso, mleko i jego przetwory, jaja, czosnek, orzechy, kakao, nasiona roślin strączkowych, tj. fasola, soczewica (namoczonych i wypłukanych przed gotowaniem), nasiona lnu, pestki dyni, mak, nasiona sezamu, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, płatki owsiane, grykę, olej lniany, oliwę z oliwek, olej z czarnuszki, natkę pietruszki oraz świeże warzywa i owoce.