Wpęcherzyku żółciowym odbywa się proces zagęszczania żółci, która przyczynia się do trawienia tłuszczów. Z tego powodu po usunięciu pęcherzyka żółciowego trawienie tłuszczów jest utrudnione.
Co jeść?
Dieta powinna być niskotłuszczowa, lekkostrawna i niewzdymająca.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Posiłki powinny być niewielkie, spożywane regularnie. Ważny jest sposób obróbki termicznej: zaleca się przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie oraz pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach żaroodpornych.
Wskazane są: chude mięso drobiowe, z królika, cielęcina, wysokiej jakości chude wędliny; jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze; gotowane młode warzywa i dojrzałe owoce; kasza manna i drobne kasze, ziemniaki; ryby z niewielką zawartością tłuszczu (dorsz, mintaj); jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, ser twarogowy chudy lub półtłusty, mleko z zawartością tłuszczu 2%; czerstwe pieczywo pszenne i suchary; sosy delikatne o łagodnym smaku zagęszczane zawiesiną z mąki, mleka, np. koperkowy; podgotowane owoce, np. jabłka (bez skórki), ale też przetarte banany.
Czego unikać?
Alkoholu i ostrych przypraw (pieprz, ostra papryka).
Źle tolerowane mogą być również nasiona, pestki i orzechy, ponieważ są bogatym źródłem tłuszczu i błonnika.
Jak zapobiec kamicy żółciowej w przewodach żółciowych?
Reklama
U osób po usunięciu pęcherzyka żółciowego istnieje ryzyko powstawania złogów w drogach żółciowych. Aby temu zapobiec, należy nawet po dłuższym czasie od zabiegu dbać o regularność posiłków, spożywać małą ilość tłuszczów zwierzęcych oraz w zależności od indywidualnej tolerancji zwiększać ilość błonnika w diecie.
Z czasem należy wprowadzać w ograniczonych ilościach: pieczywo pszenno-żytnie, żytnie, graham, orkiszowe; grubsze kasze, płatki owsiane, makarony pełnoziarniste; kalafior, brokuły, kalarepę, nasiona roślin strączkowych: młodą fasolkę, groszek, tofu.
Warto pamiętać też o odpowiedniej masie ciała, aktywności fizycznej oraz ograniczeniu cukru, słodyczy i miodu.