Zapewne gdy chodziliśmy po lesie, w zaciemnionych miejscach widzieliśmy tę roślinę o delikatnie różowych kwiatach. Myślę, że znajduje się ona tam nieprzypadkowo. Ma wiele właściwości leczniczych, a dodatkowo chroni nas przed komarami i kleszczami. Dawniej ci, którzy o tym wiedzieli, zanim weszli do lasu, nacierali się świeżym zielem i w ten sposób chronili się przed ich ukąszeniem. My też, korzystając z wiedzy naszych przodków, zamiast spryskiwać się różnego rodzaju drogimi preparatami, możemy spróbować natrzeć się świeżym zielem bodziszka cuchnącego.
To mało znana i nieodkryta przez nas roślina lecznicza. Jest łatwo dostępna – każdy może ją sam zbierać. Dlatego, korzystając z letnich spacerów, zaopatrzmy się w ziele tej rośliny. Ususzmy je i przechowujmy w papierowych torbach.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Bodziszek cuchnący, jak wspomniałem, ma liczne właściwości lecznicze. Doktor Henryk Różański wskazał, że jest on pomocny w leczeniu m.in.: „niewydolności, stłuszczenia, marskości i zapalenia wątroby, stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego, kamicy moczowej, zapalenia żołądka i jelit, nieżytu jelit, owrzodzenia przewodu pokarmowego, nowotworów przewodu pokarmowego, biegunek, zespółu jelita nadwrażliwego”. Ponadto bodziszek wspiera nasz organizm podczas przeziębień. Pomocny jest również w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. Wykorzystuje się go także w leczeniu bielactwa oraz łojotokowego zapalenia skóry. Może być stosowany w celu zmniejszenia poziomu glukozy we krwi.
W celach leczniczych należy pić napar z bodziszka: zalewamy łyżkę ziela szklanką wrzątku, odstawiamy na 15 min do naciągnięcia i pijemy trzy razy dziennie po szklance.
Z naparu możemy również przygotować okłady. Są pomocne przy owrzodzeniu i wypryskach skórnych, sączących się ranach, łojotokowym zapaleniu skóry, trądziku różowatym i młodzieńczym.
Doktor Różański na choroby skórne zaleca także maść z bodziszka. W tym celu zbieramy jego świeże kwiaty, owoce i liście i miksujemy je z tranem. Zmiany chorobowe pokrywamy maścią raz-dwa razy dziennie. Przechowujemy ją w lodówce.
Niektóre źródła wspominają, że bodziszek cuchnący jest pomocny przy chorobach nowotworowych. Zalecane jest picie napoju z czterech łyżek świeżego ziela zalanych szklanką wrzącej wody. Napój ten następnie gotujemy jeszcze przez 10 min, odstawiamy na pół godziny do naciągnięcia i pijemy trzy razy dziennie.