Oto kilka sprawdzonych sposobów, aby pieczywo nie pleśniało:
1. Dno pojemnika na chleb trzeba wyłożyć ręcznikiem papierowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
2. Wstawić w pojemnik spodek z solą, która wchłania wilgoć.
3. Nie powinno się przechowywać chleba w plastikowej torbie.
4. Nie przechowuje się różnych rodzajów pieczywa w jednym miejscu – pieczywo z białej mąki znacznie skróci okres przydatności do spożycia ciemnego chleba.
5. Nie przechowuje się w jednym pojemniku wypieków o różnych terminach przydatności.
Oczywiście, najsmaczniejszy jest świeżo upieczony chleb, a co zrobić, jeśli mamy nadmiar pieczywa? Można je wysuszyć lub zamrozić.
Przechowywanie chleba w lodówce uzasadniają tylko dwa powody: upał i wysoka wilgotność powietrza. Przyczyniają się one do zepsucia wypieków znacznie bardziej niż chłód. Przechowując chleb w lodówce, nie przedłużymy jego świeżości. W temperaturze od 0°C do 10°C chleb starzeje się znacznie szybciej.