WYKONANIE:
Czyste i osuszone jagody rozgnieść drewnianym tłuczkiem, dodać płynny miód akacjowy w stosunku 1:1. Odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej (nie w słońcu, aby nie zniszczyć właściwości leczniczych miodu) – w tym czasie miód i sok wymieszają się. Jagodową masę z miodem przełożyć do słoików, lekko przygnieść łyżką, by masa przykryła się sokiem; wytrzeć brzegi.
Słoiki przykryć woskowanym papierem lub pergaminem i ciasno zawiązać sznurkiem. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą spożywać nie więcej niż 2-3 łyżeczki dziennie, najlepiej
po zmieszaniu z wodą.
Dobra rada: jagody dla dzieci przygotowuje się z delikatnym miodem wielokwiatowym lub rzepakowym, a dla seniorów z ostrzejszym w smaku miodem gryczanym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu