Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 średnich jabłek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem jak na biszkopt, stopniowo dodając żółtka. Na końcu dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, i wymieszać delikatnie łyżką (nie ubijać). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę do pieczenia (25x35 cm) wyłożyć pergaminem. Rozłożyć starte jabłka (można posypać je cukrem lub startym cynamonem) i wylać na nie przygotowane wcześniej ciasto. Następnie wyrównać powierzchnię. Piec na złoty kolor w temp. 170°C przez 20-25 min. Po upieczeniu wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąć pergamin i zawinąć je w roladę. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu