SKŁADNIKI:
• 2 szklanki cukru pudru
• 2,5 szklanki mąki
• 1 kostka margaryny
• 8 jajek
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanki maku
• 3 paczki okrągłych biszkoptów
• 2 słoiki dowolnego dżemu
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy części. Do I części dodać suchy mak, rozmieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch ułożyć biszkopty, posmarować dżemem.
Do II części ciasta dodać kakao. Wylać na wcześniejsze warstwy. Ułożyć biszkopty jak na pierwszej części i posmarować dżemem. Na to wylać jasną część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC. Piec 45 min.
Po upieczeniu wierzch ozdobić czekoladą i bakaliami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu