Reklama

Z zakonnej kuchni

Galaretka w jajkach

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 10 jajek

• zielony groszek

• kukurydza

• ugotowana marchewka

• szynka lub wędzony łosoś

• listki zielonej pietruszki

• 250 ml bulionu

• 1 dag żelatyny

W spodzie jajka (surowego) naciąć delikatnie małym nożykiem otwór o wymiarach 1,5 x 1,5cm. Wylać białko i żółtko, które można wykorzystać do innych celów, np. sporządzenia babki wielkanocnej, jajecznicy czy omleta. Skorupkę wypłukać i osuszyć. Przygotować galaretkę: do zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Schłodzić. Łyżeczkę przygotowanej galaretki wlać do wydmuszki, obracać skorupką i rozprowadzać równomiernie po ściance. Przykleić listek pietruszki i wstawić do lodówki do stężenia.

Następnie umieścić w skorupce pozostałe składniki i zalać bulionem z żelatyną. Wstawić do lodówki . Po całkowitym stężeniu galaretki zdjąć skorupkę.

Wykonanie i zdjęcia: Grażyna Kołek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2016-03-16 08:51

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nocna owsianka z orzechami i gruszką

Składniki: 50 g (5 łyżek) płatków owsianych 1 opakowanie (150 g) skyru naturalnego 0,5 szklanki mleka 2% 1 (5 g) łyżeczka erytrolu 1 szczypta mielonego cynamonu 1 gruszka 5 (20 g) orzechów włoskich
CZYTAJ DALEJ

Chcę zapalać młodych ludzi do dzielenia się wiarą. Świadectwo Patryka Bożemskiego – ceremoniarza z TikToka

2025-07-28 08:04

[ TEMATY ]

świadectwo

Vatican Media

Patryk Bożemski

Patryk Bożemski

„Ceremoniarz. Nauczyciel religii. Obalam stereotypy o wierze. Miłość Boża jest doskonała” – tak przedstawia się w mediach społecznościowych Patryk, którego na popularnych platformach śledzą dziesiątki tysięcy osób, głównie młodych. Ceremoniarz.wro – bo takim nickiem się posuguje – nie lubi mówić o sobie, że jest katolickim influencerem. Chętniej przestawia się jako katolicki twórca cyfrowy, zaznaczając, że to zajęcie wybrał dla niego sam Pan Bóg.

Nazywam się Patryk Bożemski. Jestem z Wrocławia i od trzech lat tworzę w internecie treści związane z liturgią. Wiele osób nazywa mnie katolickim influencerem, chociaż ja to określenie nie za bardzo lubię, ponieważ katolicki influencer kojarzy mi się dosyć negatywnie. Podobnie z resztą, jak wielu osobom w dzisiejszych czasach. Wolę mówić: katolicki twórca.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś, Krajewski i Dziwisz poprowadzą Eucharystie w Casa Polonia podczas Jubileuszu Młodych

Kard. Grzegorz Ryś, kard. Konrad Krajewski i kard. Stanisław Dziwisz poprowadzą Eucharystie dla Polaków uczestniczących w Jubileuszu Młodych w Rzymie. Centralnym miejscem spotkań polskiej młodzieży będzie przestrzeń „Polski Rzym - Casa Polonia” przy Via Tiburtina, która w dniach 30 lipca - 1 sierpnia stanie się centrum życia duchowego i kulturalnego.

Jubileusz Młodych, odbywający się w ramach Roku Jubileuszowego 2025, rozpoczyna się dziś, 28 lipca, i potrwa do 3 sierpnia. Do Rzymu przybędzie w sumie około 20 tys. młodych Polaków. Jutro na placu św. Piotra sprawowana będzie Msza św. inaugurująca spotkanie. W programie znajdą się katechezy, modlitwy, spotkania formacyjne i wydarzenia kulturalne.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję