Składniki:
• duży brokuł
• pomidor
• marchewka
• kawałek selera
• korzeń pietruszki
• natka pietruszki
• 1 litr wywaru mięsnego
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• 2 żółtka
• sól
• biały pieprz
Wykonanie:
Do wywaru mięsnego włożyć obrane i umyte warzywa. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do wywaru. Po zagotowaniu wyjąć ładniejsze różyczki brokułu do dekoracji. Pozostałe gotować do miękkości. Zdjąć wywar z ognia i przestudzić. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę zmiksować i podgrzać. Żółtka zmiksować z mąką, wlać do podgrzewającego się wywaru, mieszając, żeby żółtko się nie ścięło. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, udekorować różyczkami brokułu i zieloną pietruszką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu