Składniki:
• 1 kg białej kiełbasy w niedużych kawałkach (ważne, żeby były nierozcięte)
• 3 cebule
• 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
• kilka łyżek oliwy
Cebule obrać, pokroić w piórka, przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażyć chwilę, aby się zeszkliła. Przyprawić łyżeczką vegety, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać ¼ szklanki wody. Na cebuli ułożyć kiełbaski nie przecinając pętek, każdą z nich nakłuć szpikulcem lub wykałaczką.
Musztardę wymieszać z miodem, posmarować wierzch kiełbasek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 30-40 min, co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z chrzanem lub ćwikłą z chrzanem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu