Składniki:
• opakowanie makaronu lasagne
• pęczek szpinaku świeżego lub opakowanie mrożonego
• 3 ząbki czosnku
• opakowanie sera typu feta
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka masła
• 1 szklanka mleka
• 20 dag żółtego sera
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak bardzo dokładnie opłukać, ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby obsechł. Następnie pokroić i przesmażyć na patelni z dodatkiem masła. Dodać przeciśnięty czosnek i rozdrobniony ser feta, wymieszać i chwilę podgrzewać.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i szybko wymieszać, uważając, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać zimne mleko, cały czas mieszając. Sos zagotować i odstawić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagotować 2 l wody, posolić, dodać kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucać płaty makaronu, gotować minutę i wyjmować.
Brytfankę wysmarować tłuszczem, układać płaty makaronu, na nie warstwami masę szpinakowo-serową, makaron i sos beszamelowy. Na wierzch zetrzeć żółty ser.
Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.