Składniki:
ok. 1 kg ryby (karpia lub innej ryby słodkowodnej)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
przyprawy: liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, sól
* * *
Rybę sprawić, umyć, pokroić w dzwonka, zalać 1,5 l wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, czubatą łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny, zbierając szumowiny, które się tworzą. Dodać warzywa. Gotować jeszcze 20 min. Wyjąć rybę i warzywa, wywar przecedzić. Dodać pokrojone warzywa, z ryby przygotować kulki wg przepisu z sąsiedniej strony. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną. Podawać z rybnymi kulkami.
Przepisy zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu