Reklama

Świąteczne przekąski

Na wielkanocnym stole królują jajka, szynki, kiełbasy, chrzan i tradycyjne baby i mazurki. Proponujemy, jak z tradycyjnych składników przygotować ciekawe przekąski

Niedziela Ogólnopolska 17/2011, str. 46

GRAZIAKO/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka przepiórcze w galarecie

Składniki:
10 jajek przepiórczych
kilka plastrów wędzonego łososia
warzywa do dekoracji:
zielony groszek
gotowana marchewka
cytryna
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Wykonanie:
Jajka przepiórcze włożyć do wrzątku i gotować 2 min. Ostudzić i obrać. Do 1 litra zimnego bulionu dodać namoczoną wcześniej w wodzie żelatynę i białka, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotować aż się wyklaruje. Przecedzić przez lnianą ściereczkę namoczoną w zimnej wodzie. Foremki opłukać zimną wodą, wewnątrz wlać cienką warstwę gęstniejącej galarety i wstawić do lodówki, aby zastygła. Na spodzie i bokach naczyń ułożyć listki pietruszki, po łyżce zielonego groszku oraz plasterki marchewki, jajka i po kawałku łososia. Zalać gęstniejącą galaretą, przykryć naczynia i wstawić do lodówki na trzy godziny. Wyjąć z foremek i ułożyć na półmisku. Podawać przybrane zieloną sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szynka nadziewana w galarecie

Składniki:
10 plasterków szynki
3 jajka
½ większego pora
½ papryki
½ puszki kukurydzy
sól, pieprz
4 łyżki majonezu
1 l bulionu
4 dag żelatyny
2 białka

Reklama

Wykonanie:
Jajka ugotować, przestudzić, obrać i drobno posiekać, dodać posiekanego drobno pora, paprykę, odcedzoną kukurydzę. Całość wymieszać z przyprawami i majonezem. Tak przygotowane nadzienie wykładać po 1 łyżce na każdy plasterek szynki i zwijać w rulonik. Galaretkę przygotować jak wyżej. Niewielką ilość zastygającej galaretki wlać na półmisek. Gdy zastygnie, układać ruloniki z szynki. Udekorować papryką, pomidorem oraz zieloną pietruszką. Całość zalać zastygającą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Pasta z jajek

Składniki:
3 jajka
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać. Przełożyć do wąskiego, wysokiego naczynia i drobniutko posiekać. Chrzan odcedzić i dodać do jajek, wlać śmietanę i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą. Podawać do kiełbas i pieczonych mięs.

2011-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 11.): Popsuty termometr

2024-05-10 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić, jeśli nikt nie widzi we mnie dobra? Kto jest w stanie przywrócić mi wiarę w siebie? Jak działa Maryja na serce przygniecione złem? Zapraszamy na jedenasty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o tym, że Matka Boża z każdego potrafi wykochać dobro.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski do nowych diakonów: bądźcie mądrzy mądrością Boga, a nie świata

– Dzisiaj bardzo potrzeba mądrych diakonów w tym świecie takim rozbitym, relatywnym. Bądźcie mądrzy mądrością Boga, mądrością Bożych przykazań, a nie mądrością tego świata. Bądźcie mądrzy mądrością Kościoła, a nie jakąś własną mądrością – powiedział bp Andrzej Przybylski.

Biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej 11 maja w archikatedrze Świętej Rodziny w Częstochowie udzielił święceń diakonatu trzem seminarzystom Wyższego Międzydiecezjalnego Seminarium Duchownego w Częstochowie.

CZYTAJ DALEJ

Kościół świdnicki ma czterech nowych diakonów

2024-05-11 15:00

[ TEMATY ]

Świdnica

święcenia diakonatu

bp Adam Bałabuch

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Diakoni diecezji świdnickiej A.D. 2024. Od lewej: dk. Aksel Mizera, dk. Piotr Kaczmarek, dk. Jakub Dominas i dk. Marcin Dudek

Diakoni diecezji świdnickiej A.D. 2024. Od lewej: dk. Aksel Mizera, dk. Piotr Kaczmarek, dk. Jakub Dominas i dk. Marcin Dudek

W przeddzień uroczystości Wniebowstąpienia Pańskiego, w sobotę 11 maja, w katedrze świdnickiej odbyła się uroczysta liturgia, podczas której bp Adam Bałabuch udzielił święceń diakonatu czterem świdnickim alumnom.

W gronie wybranych przez Kościół do posługi diakona znaleźli się: Jakub Dominas z parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła w Wałbrzychu, Marcin Dudek z parafii Miłosierdzia Bożego w Bielawie, Aksel Mizera z parafii Matki Bożej Królowej Polski i św. Maternusa w Stroniu Śląskim, Piotr Kaczmarek z parafii Św. Jakuba Apostoła w Małujowicach z archidiecezji wrocławskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję