Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki - p. Basia i p. Marylka przy współpracy z siostrami nazaretankami.
Składniki:
duży pęczek botwinki wraz z młodymi buraczkami, 2 świeże ogórki, pęczek rzodkiewki, pęczek koperku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, ząbek czosnku, 1 litr kefiru lub jogurtu naturalnego, pół szklanki śmietany, sól, pieprz
Wykonanie:
Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekać, buraczki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, zalać wodą, aby jarzyny były przykryte, i dusić na małym ogniu przez 10 min. Przestudzić. Ogórek pokroić w kostkę, rzodkiewki w krążki, dodać do botwinki, wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać koperek i szczypiorek, jeśli ktoś lubi, drobno pokrojony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz.
Chłodnik można podawać z jajkiem na twardo.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu