brygidka, nauczyła się wypiekać ciasta w zakonie. Siostry przekazują sobie przepisy i kulinarne ciekawostki wyniesione z domów rodzinnych lub popularne w regionie, w którym mają domy zakonne. A domy te rozsiane są na całym świecie. Siostra Ella przebywa teraz na placówce w Jerozolimie.
Ciasto
60 dkg mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 całe jajka, 2 żółtka, 20 dkg margaryny, 3 łyżki zimnego mleka, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego
Karmel orzechowy
20 dkg posiekanych orzechów włoskich, 10 dkg masła, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem I:
1 budyń śmietankowy z cukrem, 1 1/4 szklanki mleka
Krem II:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Wykonanie
Przesianą przez sito mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części.
Trzy jednakowe prostokątne formy, wyłożone papierem do pieczenia, wyłożyć cienko ciastem. Na jedną część wylać gorący karmel orzechowy. Wszystkie części piec w gorącym piekarniku przez 15- 20 min. Ugotować budyń śmietankowy, używając o 1/3 mleka mniej, niż podano na opakowaniu. Puszkę mleka skondensowanego włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować na wolnym ogniu 5 godzin. Ostudzić.
Przygotować poncz: 1 szklankę bardzo mocnej herbaty ostudzić, dodać aromat rumowy, można dodać kieliszek rumu. Pierwszy upieczony i ostudzony placek nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć i rozsmarować masę budyniową. Przykryć drugim plackiem, nasączyć, posmarować karmelem. Na wierzch wyłożyć placek z karmelem orzechowym i nasączyć.
Zebrała Jolanta Marszałek