Pomidor („Lycopersicon esculentum”) jest najszerzej w świecie uprawianą rośliną należącą do rodziny psiankowatych. Pochodzi prawdopodobnie z wybrzeży Ekwadoru i Peru, a za centrum jego udomowienia uważa się rejony dzisiejszego Meksyku. Stamtąd przywędrował do Europy, gdzie przez długi czas uważany był za roślinę trującą.
W Polsce pomidory pojawiły się prawdopodobnie na początku XIX wieku, ale ich spożycie na większą skalę rozpoczęło się dopiero w latach dwudziestych ubiegłego stulecia.
Walory smakowe, szerokie zastosowanie do bezpośredniego spożycia i w przemyśle spożywczym oraz łatwość adaptacji rośliny sprawiły, że pomidor uprawiany jest we wszystkich strefach klimatycznych - od tropików po Alaskę.
W Polsce pomidory uprawiane są ze zmiennym powodzeniem, uzależnionym od tego, jaki jest dany rok - deszczowy czy też bardzo ciepły. Pomidory świetnie nadają się także do uprawy w różnego rodzaju pojemnikach, które możemy ustawiać na balkonach, werandach czy parapetach okiennych.
Spożywane w stanie świeżym działają najkorzystniej na nasz organizm. Ich barwa to wynik obecności karotenoidów, przede wszystkim likopenu i beta-karotenu. Ten ostatni oraz witaminy C i E zaliczane są do podstawowych substancji wzmacniających system ochronny naszego organizmu.
Pomidor wzbogaca organizm w sole mineralne, poprawia procesy trawienia i dlatego korzystne jest wypijanie raz dziennie szklanki soku pomidorowego bez żadnych dodatków.
Pomidory mogą mieć również zastosowanie w kosmetyce, gdyż działają oczyszczająco na skórę. W przypadku trądziku lub profilaktycznie, by mieć piękną cerę, należy regularnie rano i wieczorem plasterkiem pomidora przecierać twarz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu