Reklama

Z naszej kuchni

Obiad z ziemniaków

Niedziela Ogólnopolska 11/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pikantna zupa z ziemniaków

Przepis na 6 porcji

6 średniej wielkości ziemniaków, 1 łyżka czystego smalcu (najodpowiedniejszy - domowy), sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 duża cebula, 1 krążek (ok. 20 dag) suchej kiełbasy (myśliwskiej, jałowcowej), 1 łyżka mąki zrumienionej na suchej patelni, zielenina.

Na rozgrzanym smalcu lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy nabierze złocistej barwy, zalewamy ją 2 l wody, dodajemy przyprawy, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 min. Suchą kiełbasę ucieramy na tarce z dużymi otworami, wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy razem, na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zagęszczamy zupę zrumienioną mąką, rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody, zagotowujemy (gdy trzeba, doprawiamy do smaku), odstawiamy na 10 min przykrytą, by smaki dobrze się połączyły. Podajemy posypaną zieleniną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekanka w liściach włoskiej kapusty

Przepis na 4 duże porcje

1 średniej wielkości głowa włoskiej kapusty (najodpowiedniejsza - z luźno ułożonymi liśćmi), 1/2 kg mięsa - mielonej wieprzowiny, 6-8 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinkach, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 łyżki pasty lub koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, oliwa, tłuszcz do wysmarowania kokilki, cienkie plasterki wędzonego boczku w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu i boków kokilki.

Do naczynia z wrzącą, osoloną wodą wkładamy kapustę pozbawioną zewnętrznych, zgrubiałych liści i głąba, trzymamy na niewielkim ogniu przez 10-12 min, cedzimy, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia.
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 1/2 szklanki rosołu, sól, pieprz, majeranek - przyprawy w takiej ilości, by mięso po wyrobieniu miało wyraźny, pikantny smak.
Obrane ze skórki ziemniaki kroimy w cienkie (ważne!) plastry. Odsączoną kapustę rozdzielamy, z liści usuwamy grube nerwy, lekko obsuszamy.
Spód kokilki smarujemy tłuszczem, wykładamy - miejsce przy miejscu - cienkimi plasterkami boczku, na nich układamy warstwę z kilku liści kapusty. Na liściach układamy plasterki ziemniaków, oprószone solą i pieprzem, na ziemniaki wykładamy połowę mięsa i ponownie ziemniaki posypane przyprawami, pozostałe mięso i na wierzchu - resztę ziemniaków. Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty, podlewamy resztą rosołu, wierzch smarujemy pastą pomidorową i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 ºC piekarnika. Zapiekamy pod przykryciem przez godzinę lub nieco dłużej. Podajemy z filiżanką czystej zupy (grzybowej, pomidorowej) lub szklanką naturalnego soku pomidorowego lub warzywnego.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dr Branca Acevedo: byłam lekarką s. Łucji dos Santos, ona – moją lekarką duchową

2025-12-11 21:33

[ TEMATY ]

świadectwo

Łucja Dos Santos

red/db

Dr Branca Pereira Acevedo, która przez 15 lat opiekowała się się Łucją dos Santos, mówi, że wizjonerka z Fatimy stała się narzędziem głębokiego nawrócenia w jej życiu. „Byłam jej lekarką od ciała, ale ona była moją lekarką duchową” - powiedziała Pereira, opisując swoją relację z siostrą Łucją dos Santos. Swoimi doświadczeniami podzieliła się podczas prezentacji filmu dokumentalnego „Serce Siostry Łucji”, która miała miejsce w pałacu arcybiskupim w Alcalá de Henares. Film jest nakręciła katolicka HM Television.

Służebnica Boża Łucja, jedyne z trojga pastuszków, które dożyło późnej starości, w 1925 roku przeniosła się do miasta Tuy, w prowincji Pontevedra, w północno-zachodniej Hiszpanii gdzie mieszkała przez ponad dekadę, zanim wróciła do Portugalii i w 1949 r. wstąpiła do karmelitanek. W tym mieście wizjonerka otrzymała „nową wizytę z nieba” – objawienia Matki Bożej i Dzieciątka Jezus.
CZYTAJ DALEJ

Niemcy: Aresztowano podejrzanych o planowanie zamachu na jarmark bożonarodzeniowy

2025-12-14 12:23

[ TEMATY ]

Niemcy

Jarmark Bożonarodzeniowy

Adobe Stock

ZDJĘCIE POGLĄDOWE

ZDJĘCIE POGLĄDOWE

Pięć osób zostało aresztowanych pod zarzutem planowania ataku na jarmark świąteczny w miejscowości Dingolfing w Dolnej Bawarii - poinformowała agencja DPA.

Według Prokuratury Generalnej w Monachium zatrzymani to 56-letni Egipcjanin, 37-letni Syryjczyk oraz trzech Marokańczyków w wieku 22, 28 i 30 lat. Operacja została przeprowadzona pod kierownictwem Centralnego Biura ds. zwalczania ekstremizmu i terroryzmu Prokuratury Generalnej przy udziale funkcjonariuszy Federalnego Urzędu Ochrony Konstytucji.
CZYTAJ DALEJ

Z ołtarza rodzi się zobowiązanie

2025-12-14 19:39

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W III Niedzielę Adwentu – Niedzielę Gaudete Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz dokonał poświęcenia kościoła pw. Matki Bożej Śnieżnej w Zarzeczu. Uroczystość stała się jednym z najważniejszych wydarzeń w dziejach parafii, zwieńczeniem wieloletnich starań i znakiem duchowej dojrzałości lokalnej wspólnoty.

Mszy Świętej przewodniczył Ordynariusz Diecezji Sandomierskiej, a koncelebrowali ją: ks. kan. Jan Rokosz, proboszcz parafii oraz kapłani dekanatu i księża rodacy. W liturgii uczestniczyli licznie zgromadzeni parafianie i zaproszeni goście.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję