Reklama

Z naszej kuchni

Danie obiadowe z deserem

Niedziela Ogólnopolska 49/2004

Fot. Graziako

Fot. Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Naleśniki z niespodzianką

Przepis na 4 porcje

8 średniej grubości naleśników, 8 cienkich parówek, 40 dag pieczarek, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 1 filiżanka utartego, żółtego sera, 1 szklanka śmietany, tłuszcz do wysmarowania formy, pasta lub koncentrat pomidorowy.

Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i smażymy, często mieszając, aż część puszczonego przez grzyby soku wyparuje. Dodajemy przyprawy, zieleninę, zasmażamy - mieszając - przez minutę, zestawiamy z ognia. Naleśniki rozkładamy na desce, każdy smarujemy cienko pomidorową pastą lub koncentratem, kładziemy obrane z osłonek parówki, na nich przygotowane pieczarki - zwijamy, układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Śmietanę łączymy z utartym serem, pokrywamy sosem naleśniki, całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 180ºC przez 15-20 min. Podajemy, gdy sos śmietanowo-serowy lekko się zrumieni, z dodatkiem filiżanki czystego czerwonego barszczu lub czystej zupy grzybowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Torcik serowy z brzoskwiniami - bez pieczenia

Przepis na średniej wielkości tortownicę

Małe biszkopciki w ilości potrzebnej do wyłożenia spodu tortownicy, 3 opakowania serka homogenizowanego, 1 kostka masła (25 dag) lub masła roślinnego, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 2 kopiaste łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki mleka, 5 żółtek, 1 puszka brzoskwiń w syropie, kilka łyżeczek dobrze wysmażonych konfitur z wiśni, 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej lub morelowej.

Brzoskwinie odsączamy. Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnego mleka, gdy napęcznieje - rozpuszczamy bardzo dokładnie (nie powinno być grudek) w gorącym mleku, odstawiamy do wychłodzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami (można je nieco pokruszyć). Masło ucieramy z cukrem pudrem, w czasie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i jednolita, dodajemy serek i rozpuszczoną, wychłodzoną żelatynę - składniki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na ułożone w tortownicy biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki - powinna lekko stężeć. Sok z brzoskwiń uzupełniamy wodą do 2 szklanek płynu, zagotowujemy, odstawiamy z ognia, rozpuszczamy w nim galaretkę. Połówki brzoskwiń, w miejscach po usuniętych pestkach, wypełniamy konfiturami. Na wychłodzonym serniku układamy połówki brzoskwiń, całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - nawet do następnego dnia. Przed podaniem, sernik wyjmujemy na płaską paterę i kroimy romby cienkim, ostrym nożem, rozgrzanym we wrzącej wodzie.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czy potrafię z pokorą i uczciwie dążyć do prawdy?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 7-9.

Czwartek, 25 września. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Bł. Władysław z Gielniowa

CZYTAJ DALEJ

Duchowni z piórem

2025-09-25 12:15

Emil Rzymkowski

Wieczorem 24 września w auli Katolickiego Domu Kultury w Sandomierzu odbyło się spotkanie autorskie z bp. Krzysztofem Nitkiewiczem oraz ks. Wojciechem Kanią. Wydarzenie było częścią II Międzypokoleniowego Festiwalu Literackiego „GENeracja Słowa”, który trwał w Sandomierzu od 18 do 27 września pod hasłem: „Od Reymonta do Myśliwskiego – regionalizm wczoraj i dziś”.

Spotkanie, utrzymane w kameralnej atmosferze, pozwoliło uczestnikom bliżej poznać dorobek literacki obu duchownych. Autorzy dzielili się refleksjami na temat źródeł inspiracji, kulis powstawania swoich książek oraz roli, jaką w ich twórczości odgrywa codzienność i doświadczenie duchowe.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję