Reklama

Z naszej kuchni

Jesienne przysmaki

Niedziela Ogólnopolska 48/2004

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapuściane jedno danie

Przepis na 4 duże porcje

1 mała (lub 1/2 dużej) głowa białej kapusty (po odrzuceniu zewnętrznych liści, grubych żył i poszatkowaniu - ok. 50 dag), 2 marchewki, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, 4 średniej wielkości pomidory, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 gałązki suszonego cząbru, 1 kostka rosołowa (wołowa), 4 plastry chudego boczku (grubość wg własnych potrzeb).

Posiekaną kapustę solimy, mieszamy, zalewamy wrzątkiem - po 5 min cedzimy na sicie. Na oliwie lekko podsmażamy plastry boczku, przekładamy do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy posiekaną marchew, zasmażamy razem przez 2 min - cały czas mieszając. Zalewamy 2 szklankami wody, zagotowujemy, przelewamy do naczynia z boczkiem i stawiamy na średnim ogniu.
Gdy składniki się zagotują, dolewamy 3 szklanki wody, wrzucamy odsączoną kapustę, wszystkie przyprawy, a także obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone w cząstki jabłka i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy obrane ze skórki pomidory, pokruszoną kostkę rosołową i całość doprawiamy według własnych upodobań smakowych.
Każdą porcję podajemy z dodatkiem plasterka boczku, oddzielnie - ziemniaki polane tłuszczem i oprószone zieleniną lub zasmażone z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajka zapiekane z grzybami

Przepis na 4 porcje

4 jajka, 2 cebule, 2 szklanki „z czubem” dokładnie oczyszczonych, drobno posiekanych świeżych grzybów - może być mieszanka: kozaki, podgrzybki, borowiki - same kapelusze (jeśli nie mamy świeżych grzybów, mogą być pieczarki), 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 4 duże łyżki gęstej, kwaskowej śmietany kremowej, zielenina, tłuszcz do wysmarowania formy.

Na oliwie i maśle podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane grzyby i zasmażamy razem, często mieszając, najlepiej na średnim ogniu, aż wyparuje część puszczonego przez grzyby soku. Przyprawiamy grzyby do smaku i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem kokilki. Robimy 4 wgłębienia (najłatwiej średniej wielkości wazową łyżką), w każde wbijamy całe jajko, lekko oprószamy przyprawami, zalewamy łyżką śmietany i całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na 180°C. Zapiekamy odkryte przez 12-15 min. Podajemy posypane zieleniną, z dodatkiem białego pieczywa lub porcją cienkich, chrupiących frytek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

2025-11-29 08:23

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

MK

Co gdyby znany z dzieciństwa czekoladkowy Kalendarz Adwentowy przenieść w sferę duchową?
Portal niedziela.pl oraz Niezbędnik Katolika na czas Adwentu przygotował specjalny internetowy kalendarz adwentowy.
Kalendarz Adwentowy to cykl rekolekcyjny, w którym każdego dnia, odkrywając kolejne okienko kalendarza, będziecie odkrywać nowe materiały pomocne w duchowym wzroście.
Oprócz tego każdego dnia będzie czekało na Was: słowo dnia, refleksja, wyzwanie i modlitwa.
Całość ubogaci rozważanie ks. Krzysztofa Młotka.
Przeżyjmy ten wyjątkowy czas razem.
Niech to będzie nowy początek!

1 30 listopada 2 1 grudnia 3 2 grudnia 4 3 grudnia 5 4 grudnia 6 5 grudnia 7 6 grudnia 8 7 grudnia 9 8 grudnia 10 9 grudnia 11 10 grudnia 12 11 grudnia 13 12 grudnia 14 13 grudnia 15 14 grudnia 16 15 grudnia 17 16 grudnia 18 17 grudnia 19 18 grudnia 20 19 grudnia 21 20 grudnia 22 21 grudnia 23 22 grudnia 24 23 grudnia 25 24 grudnia Promuj akcję na swojej stronie internetowej
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Gdy rodzi się posłaniec łaski

2025-12-22 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Ml 3, 1-4. 23-24 • Łk 1, 57-66
CZYTAJ DALEJ

Wizyta Wielkiego Kanclerza

2025-12-24 21:34

Archiwum UPJPII

W poniedziałek 22 grudnia kardynał Grzegorz Ryś gościł na posiedzeniu Senatu UPJPII i obejrzał nowo wybudowany kampus.

Rozpoczynając posiedzenie Senatu, rektor Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, ks. prof. dr hab. Robert Tyrała, zwrócił się do kardynała Grzegorza Rysia, zaproszonego na to posiedzenie. Obejmując urząd metropolity krakowskiego, Kardynał – zgodnie z tradycją – stał się Wielkim Kanclerzem UPJPII. Rektor podkreślił szczególną więź, jaka łączy Eminencję z uczelnią. Przypomniał drogę akademicką kardynała, który niemal całe swoje studia i rozwój naukowy – od magisterium, przez doktorat, aż po habilitację – związał właśnie z tą uczelnią, wówczas jeszcze Papieską Akademią Teologiczną. Zaznaczył, że przez wiele lat kardynał był także jej pracownikiem naukowym, a dziś, po latach, powraca do Uniwersytetu jako Wielki Kanclerz. Rektor mówił o tym powrocie jako o domknięciu pewnego kręgu historii i z radością powitał kardynała słowami: „Witamy serdecznie w domu. Uniwersytet Papieski jest bowiem domem księdza kardynała, a ksiądz kardynał jest tu Ojcem”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję