Reklama

Z naszej kuchni

Obiady oszczędnej pani domu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makaron z mięsem

Duża salaterka ugotowanego makaronu (może być średniej grubości, a także z poprzedniego dnia), resztki gotowanego mięsa z rosołu lub pieczeni (albo jedno i drugie), 1 duża cebula, tłuszcz do smażenia, majeranek, tymianek, sól, pieprz, pieprz Cayenne, 1 duży pęczek zieleniny (natka pietruszki lub koperek).

Cebulę lekko rumienimy na tłuszczu i razem z mięsem przepuszczamy przez maszynkę, dodając majeranek i pozostałe przyprawy, które stosujemy w takiej ilości, by mięso miało wyraźny, pikantny smak. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym mięsem; gdy trzeba - jeszcze doprawiamy do smaku. Na spód dużej, głębokiej patelni - najlepiej z grubym dnem - dajemy tłuszcz, na nim rozkładamy przyprawiony makaron, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Nie mieszamy. Spodnia część powinna się pięknie przyrumienić.
Przed podaniem wykładamy makaron, stroną odwrotną (jak babkę) na duży, wygrzany talerz, kroimy, posypujemy obficie zieleniną i podajemy z dodatkiem pikantnego sosu i sezonowej surówki. Danie doskonale smakuje z dodatkiem łagodnej marynaty, np. z dyni, lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kompot z jabłek z ananasami

(Przepis na 2 l kompotu)

1/2 kg jabłek - najlepiej różnych gatunków, mogą być tzw. spady (waga owoców po obraniu, usunięciu gniazd nasiennych i szypułek), skórka z połówki cytryny, sok z cytryny, 1 puszka ananasów w zalewie, 1 szklanka cukru, 2 goździki.

Zagotowujemy 6 szklanek dobrej wody (stołowa, oligoceńska) z cukrem, goździkami, skórką obraną z połowy cytryny. Na gotującą się wodę wrzucamy przygotowane cząstki jabłek, skropione sokiem z cytryny, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 min. Owoce nie muszą się rozgotować. Ananasy wyjmujemy z zalewy, krążki dzielimy na części, dodajemy do gotujących się jabłek, wlewamy do kompotu cały sok i gotujemy razem przez 2-3 min. Po odstawieniu z ognia kompot, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, najlepiej miodem. Podajemy w głębokiej salaterce - powinien mieć temperaturę pokojową. Kompot zbyt silnie wychłodzony traci delikatny aromat i nieco zmienia swój wytworny smak.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Marcin od miłości

Dziś chcemy przybliżyć postać św. Marcina de Porres.

Syn Mulatki Anny Valasques i nieznanego ojca, urodzony w Limie 9 grudnia 1569 r. – tyle mówi zapis w księdze chrztu.
CZYTAJ DALEJ

2 listopada - Dzień Zaduszny

[ TEMATY ]

zaduszki

Karol Porwich/Niedziela

Kościół katolicki wspomina dziś wszystkich wiernych zmarłych. Dzień Zaduszny to czas szczególnej modlitwy do Boga, by zmarli mieli udział w Chrystusowym zwycięstwie nad śmiercią. Dotyczy to zwłaszcza tych, którzy po śmierci potrzebują oczyszczenia w miłości, czyli czyśćca, który jest "przedsionkiem nieba".

Dogmat o istnieniu czyśćca Kościół ogłosił na Soborze w Lyonie w 1274 r. a potwierdził i wyjaśnił na Soborze Trydenckim (1545-1563) w osobnym dekrecie. Opiera się na przesłankach zawartych w Piśmie św. oraz na sięgającej II wieku tradycji kościelnej. Duży wkład w rozwój nauki o czyśćcu wniósł św. Augustyn. Dogmat podkreśla dwie prawdy: istnienie czyśćca jako pośmiertnej kary za grzechy oraz możliwość i potrzebę modlitwy i ofiary w intencji dusz czyśćcowych.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Duka ponownie w szpitalu, stan poważny

2025-11-03 13:50

[ TEMATY ]

kard. Dominik Duka

kard Duka

Vatican Media

Kard. Domnik Duka

Kard. Domnik Duka

Archidiecezja praska apeluje o modlitwę w intencji kard. Dominika Duki. Prymas senior od soboty jest w szpitalu. Jak dziś podano, jego stan jest poważny.

Kard. Duka 6 października przeszedł pilną operację w Centralnym Szpitalu Wojskowym w Pradze. Z tego powodu nie mógł przybyć do Gdańska na uroczystości 100-lecia diecezji, na które Leon XIV mianował go swoim legatem. 30 października został wypisany do domu. W sobotę ponownie trafił do szpitala. Dziś w południe praska archidiecezja podała, że stan prymasa seniora jest poważny.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję