Reklama

Z naszej kuchni

Na letni obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Skrzydełka z indyka

(Przepis na 4 porcje)

4 średniej wielkości górne skrzydełka z indyka, kilka małych cebulek, 1/2 szklanki oliwy, litrowy słoik kapeluszy świeżych grzybów - może być mieszanka (po przebraniu, oczyszczeniu i rozdrobnieniu), sól, pieprz, zielenina.

Wytarte skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. W szerokim rondlu rozgrzewamy część oliwy, wrzucamy całe cebulki (większe kroimy na połowę lub ćwiartki), lekko rumienimy, często mieszając, dodajemy przygotowane grzyby, razem zasmażamy. Naczynie przykrywamy, trzymamy w cieple poza źródłem ognia. Pozostałą oliwę wlewamy na patelnię i dobrze rozgrzewamy. Obrumieniamy na niej schłodzone skrzydełka, przekładamy do rondla z grzybami, oprószamy niewielką ilością przypraw. Naczynie przykrywamy i mięso dusimy na niewielkim ogniu, aż będzie miękkie. Podajemy z grubym makaronem lub z kładzionymi kluskami, obficie posypane zieleniną. Do potrawy, po zdjęciu z ognia, możemy też dodać pół szklanki gęstej, lekko spienionej śmietany kremowej - nabierze ona nieco innego smaku i będzie doskonale smakowała z porcją ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Galaretka karmelowa z brzoskwiniami

(Przepis na 4 porcje)

4 dorodne, dojrzałe, obrane ze skórki brzoskwinie, 4 łyżki cukru pudru, 2 szklanki pełnego mleka, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 3 kopiaste łyżeczki żelatyny, 2 łyżki zimnego mleka.

Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem, żeby napęczniała. Brzoskwinie obieramy ze skórki, odrzucamy pestki. Połówki kroimy w cienkie paski, rozkładamy na spodzie pucharków, posypujemy cukrem pudrem, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na suchej patelni rumienimy cukier; gdy zbrązowieje, zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody, zagotowujemy, rozpuszczamy karmel. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym, dodajemy dokładnie rozpuszczony karmel i napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy, aż składniki dobrze się połączą i żelatyna całkowicie rozpuści. Przechłodzoną galaretką zalewamy przygotowane w pucharkach owoce i odstawiamy do stężenia. Podajemy z „kleksikiem” bitej śmietany lub przybraną rurkami waflowymi.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słynny już na świecie film „Najświętsze serce” trafi do polskich kin!

2025-12-05 10:12

[ TEMATY ]

film

Najświętsze Serce

Karol Porwich/Niedziela

Fenomen francuskiego kina religijnego wreszcie zobaczą polscy widzowie. Głośny film „Najświętsze serce” („Sacré Coeur”) – produkcja, która we Francji stała się sensacją i nieoczekiwanym przebojem box office’u – wejdzie do polskich kin 20 lutego 2026 r. Dystrybutorem jest Rafael Film.

„Najświętsze serce”, wyreżyserowane przez Sabrinę i Stevena Gunnell, zaskoczyło francuską branżę filmową już w pierwszym tygodniu wyświetlania: uzyskało najlepszy od 2021 r. wynik liczby widzów na jedno wyświetlenie. Mimo skromnego budżetu i braku znanych nazwisk film przyciągnął tłumy – przed kinami ustawiały się kolejki, a widzowie opuszczali seanse głęboko poruszeni. Dodatkowej rozgłosu dodały kontrowersje: zakaz ekspozycji plakatów w metrze i na dworcach czy odwołanie seansów w Marsylii tylko zwiększyły zainteresowanie publiczności. W kilka tygodni film obejrzało ponad 400 tys. widzów.
CZYTAJ DALEJ

We Francji i Hiszpanii beatyfikowano męczenników dwóch wojen

2025-12-13 16:24

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Vatican Media

124 osoby – ofiary hiszpańskiej wojny domowej z lat 1936-39 – zostały beatyfikowane w sobotę rano w hiszpańskim Jaén. Z kolei w katedrze Notre Dame w Paryżu odbyła się beatyfikacja 50 duchownych, seminarzystów i świeckich, którzy poświęcili się, aby służyć duchowo Francuzom wywiezionym przez Niemców na roboty w czasie II wojny światowej.

„Nie bohaterowie ani bojownicy w imię ideologii, lecz świadkowie prawdziwej odwagi, zawartej w zdolności do cierpienia „z miłości do prawdy i sprawiedliwości”. Tak kardynał Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, określił 124 męczenników z hiszpańskiej diecezji Jaén, beatyfikowanych w sobotę 13 grudnia, w katedrze Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
CZYTAJ DALEJ

Bądźcie prorokami niosącymi prawdę, sprawiedliwość i nadzieję

2025-12-14 09:50

Magdalena Lewandowska

Abp Józef Kupny poświęcił nowy sztandar NSZZ Solidarność Politechniki Wrocławskiej.

Abp Józef Kupny poświęcił nowy sztandar NSZZ Solidarność Politechniki Wrocławskiej.

– Ta rocznica nie jest tylko wspominaniem krzywd, nie jest tylko lamentem nad losem prześladowanych czy bestialsko zabitych. Nie o to chodzi, by rozdrapywać rany, lecz by pamiętać, że nawet w najciemniejszej nocy Bóg wzbudza proroków, ludzi którzy stają po stronie dobra, prawdy i wolności – mówił w rocznicę stanu wojennego abp Kupny.

W 44. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego Eucharystii w intencji ojczyzny i w intencji ofiar stanu wojennego przewodniczył abp Józef Kupny. We wrocławskiej katedrze wzięli w niej udział przedstawiciele NSZZ "Solidarność" z przewodniczącym Regionu Dolny Śląsk Kazimierzem Kimso i licznie przybyłe poczty sztandarowe związków zawodowych. Metropolita poświęcił nowy sztandar NSZZ Solidarność Politechniki Wrocławskiej, a po Mszy św. przed katedrą zapalono symboliczne światło pamięci.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję