Reklama

Z naszej kuchni

Zupy lata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielona zupa z szynką

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki wywaru z warzyw i kości lub rosołu z koncentratu, 1 szklanka mleka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 filiżanka surowych liści szczawiu (po przebraniu, odrzuceniu ogonków i grubych łodyg), 1 filiżanka surowych liści szpinaku (przebranych i pozbawionych grubych łodyżek), oliwa, sól, pieprz, 1 kopiasta łyżeczka mąki, 1 plaster szynki.

Na rozgrzanej oliwie zasmażamy liście szczawiu i szpinaku. Gdy lekko zbrunatnieją, oprószamy mąką, zasmażamy razem przez 2 min, aż mąka straci smak surowizny, zalewamy szklanką gorącego rosołu, zagotowujemy. Do pozostałego rosołu przecieramy zasmażoną zieleninę, zagotowujemy razem, łączymy zupę z mlekiem i lekko spienioną śmietaną. Gdy trzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach rozkładamy pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, zalewamy gorącą zupą, podajemy lekko oprószoną koperkiem. Zupę możemy też podać z połówkami ugotowanych na twardo jaj lub drobnymi, chrupiącymi grzankami z tostowego chleba.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa szpinakowa z jajecznymi kluseczkami

(Przepis na 4 porcje)

1 litr esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 płaska łyżka masła, 1 filiżanka przebranych, pozbawionych łodyg liści szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 szklanki gęstej śmietany, siekany koperek.
Ciasto: 1/2 szklanki pełnego mleka, 2 jajka, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej.

Kluseczki: Jajka, żółtko, przyprawy łączymy i ubijamy składniki, aż się połączą w jednolitą, lekko spienioną masę, którą - zaraz po przygotowaniu - wlewamy do średniej wielkości kokilki. Kokilkę z ciastem wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy, aż masa całkowicie stężeje (ok. 10 min). Wykładamy na płaski talerz, po wychłodzeniu kroimy zgrabne kluseczki i rozkładamy na przygotowanych talerzach do zupy.
Zupa: Przygotowany szpinak zalewamy wrzątkiem, po minucie cedzimy na sicie. Gdy lekko przestygnie, siekamy razem z czosnkiem i zasmażamy na maśle, często mieszając, aż wyparuje cały sok.
Do gorącego rosołu przekładamy zasmażony szpinak, zagotowujemy, doprawiamy (gdy trzeba) do smaku. Po zestawieniu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną. Gorącą zupą zalewamy przygotowane wcześniej kluseczki, całość lekko oprószamy koperkiem.
Rada: Zupę możemy podać również z połówkami ugotowanych na twardo jajek.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Nowy początek!

2025-11-29 08:23

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

MK

Co gdyby znany z dzieciństwa czekoladkowy Kalendarz Adwentowy przenieść w sferę duchową?
Portal niedziela.pl oraz Niezbędnik Katolika na czas Adwentu przygotował specjalny internetowy kalendarz adwentowy.
Kalendarz Adwentowy to cykl rekolekcyjny, w którym każdego dnia, odkrywając kolejne okienko kalendarza, będziecie odkrywać nowe materiały pomocne w duchowym wzroście.
Oprócz tego każdego dnia będzie czekało na Was: słowo dnia, refleksja, wyzwanie i modlitwa.
Całość ubogaci rozważanie ks. Krzysztofa Młotka.
Przeżyjmy ten wyjątkowy czas razem.
Niech to będzie nowy początek!

1 30 listopada 2 1 grudnia 3 2 grudnia 4 3 grudnia 5 4 grudnia 6 5 grudnia 7 6 grudnia 8 7 grudnia 9 8 grudnia 10 9 grudnia 11 10 grudnia 12 11 grudnia 13 12 grudnia 14 13 grudnia 15 14 grudnia 16 15 grudnia 16 grudnia 18 17 grudnia 19 20 21 22 23 24 25 Promuj akcję na swojej stronie internetowej
CZYTAJ DALEJ

Część biskupów już wydała dyspensę na piątek 26 grudnia

2025-12-16 07:31

[ TEMATY ]

dyspensa

O. Michał Bortnik

Mimo przypadającej 26 grudnia oktawy uroczystości Narodzenia Pańskiego wierni w Kościele katolickim zobowiązani są do wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych. Dyspensę na ten dzień już wydało kilku polskich biskupów. Korzystającym z tej możliwości wskazali różne praktyki religijne.

W tym roku w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia, święto św. Szczepana, pierwszego męczennika, przypada w piątek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku.
CZYTAJ DALEJ

Dlaczego człowiek tak bardzo boi się Boga?

2025-12-17 08:49

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Nie bój się – mówi do Józefa anioł Pański. Z podobnym wezwaniem zwracał się wcześniej do Maryi. Nie bój się, Maryjo – mówił, zwiastując Jej, że została wybrana, by stać się Matką Jezusa Chrystusa.

Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. Gdy powziął tę myśl, oto Anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: «Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów». A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: «Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel», to znaczy Bóg z nami. Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił Anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję