Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty obiad lub wystawną kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab z ziołami

(Przepis na 8 porcji)

Łatwe i bardzo smaczne danie na uroczysty obiad lub wystawną kolację.

1,2 kg schabu bez kości, 2 kopiaste łyżki (połowa kostki) masła, sól, pieprz, bazylia, utarta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku (najdrobniej posiekane, ale nie zmiażdżone), 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dzień wcześniej mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, szczelnie przykrywamy lub owijamy w folię i wstawiamy do lodówki - schab powinien być dobrze schłodzony. Na 2 godz. przed podaniem potrawy na stół przygotowujemy mięso do pieczenia: masło łączymy ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem, schab nacinamy (8 porcji) w taki sposób, by plastry nie były dokrojone do końca. Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość, owijamy bardzo dokładnie (by „pakunek” był szczelny) w aluminiową folię, układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę. Przed podaniem „pakunek” ostrożnie otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek, dokrawamy plastry do końca i podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.

Winogronowe delicje

(Przepis na 4 porcje)

1 duża kiść winogron (białe lub ciemne), 4 łyżki soku z winogron lub malin, 1 szklanka kremowej śmietany, gorący sos czekoladowy, 4 łyżeczki zrumienionych płatków migdałowych.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w porcjowych, szklanych pucharkach, zalewamy sokiem, wstawiamy do lodówki na 15 min. - owoce powinny się lekko wychłodzić. Przed podaniem przybieramy porcje ubitą śmietaną, polewamy gorącym sosem i posypujemy zrumienionymi migdałowymi płatkami.
Sos czekoladowy: szklankę słodkiej śmietany (może być niskoprocentowa) podgrzewamy w płaskim rondelku. Do ciepłej dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej) i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Sosu nie zagotowujemy. Gorącym, natychmiast po przygotowaniu, polewamy przygotowany wcześniej deser.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nie wystarczy tylko modlić się do Boga. Co jeszcze?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 21. 24-27.

Czwartek, 4 grudnia. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana Damasceńskiego, prezbitera i doktora Kościoła albo wspomnienie św. Barbary, dziewicy i męczennicy
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Miasto na wiecznej Skale

2025-12-03 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Family News Service

• Iz 26, 1-6 • Ps 118 • Mt 7, 21.24-27
CZYTAJ DALEJ

Kalendarz Adwentowy: Wiara, która otwiera oczy

2025-12-04 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

adobe Stock

• Iz 29, 17-24 • Ps 27 • Mt 9, 27-31
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję