Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami
(Przepis na 4 porcje)
1 litr esencjonalnego wywaru z warzyw i kości lub 1 litr rosołu z koncentratu, 1 czubaty kubeczek przebranych liści szczawiu, 1 łyżka tłuszczu, 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, sól; ponadto: 4 jajka ugotowane na twardo, kawałek gotowanej szynki lub chudej wędliny, 1 łyżka gęstej śmietany, sól i pieprz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Dokładnie opłukany szczaw kładziemy na lekko roztopiony tłuszcz i prużymy na niewielkim ogniu, aż zbrunatnieje, wlewamy trochę rosołu, zagotowujemy i przecieramy przez sito, od czasu do czasu
przelewając wywarem. Przetarty szczaw łączymy z pozostałym rosołem, całość zagotowujemy, zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Ugotowane jajka przecinamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka i łączymy z najdrobniej usiekaną wędliną, śmietaną i przyprawami. Masę nakładamy do białek i układamy po dwie połówki
na talerzu. Tuż przed podaniem zalewamy ciepłą - ale nie gorącą zupą. Do zupy można także podać grzanki z tostowego chleba lekko natarte przekrojonym ząbkiem czosnku.
Zupa wiśniowa
(Przepis na 4 porcje)
2 szklanki dojrzałych wiśni, 1 średniej wielkości kieliszek wiśniowego soku, 1 szklanka śmietany (może być niskoprocentowa), 1 kawałek kory cynamonowej, 2-3 goździki, cukier do smaku (wg własnych upodobań smakowych - ilość cukru zależy od gatunku wiśni), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.
Wypłukane wiśnie zalewamy czterema szklankami wody (najlepiej stołowej, niegazowanej - woda chlorowana popsuje smak zupy). Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy przez 5 min. Cedzimy przez sito - pestki odrzucamy. Przetarte wiśnie łączymy z sokiem, doprawiamy do smaku cukrem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub budyniem rozprowadzonym w minimalnej ilości zimnej wody. Zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez minutę, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną zupę łączymy z lekko spienioną śmietaną i od razu podajemy - można na wychłodzonych talerzach z herbatnikami, małymi biszkopcikami lub z ugotowanym wcześniej makaronem.