Reklama

Z naszej kuchni

Kurczak na obiad

Na targu można dostać dorodnego, młodego kurczaka, wyhodowanego w warunkach naturalnych. O tej porze roku takie kurczaki smakują najlepiej.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurczak z nadzieniem orzechowym

(Przepis na 6 porcji)

Dorodny (tzw. mięsny) kurczak wraz z podrobami, cienki i długi płat słoniny lub tłustego świeżego boczku, 1 kopiasta łyżka masła, 1 marchewka, 1 duża cebula, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Farsz: 1 szklanka łuskanych orzechów (włoskie, laskowe lub pół na pół), 2 kopiaste łyżki rodzynek, mały kieliszek naturalnego soku jabłkowego, 2 kopiaste łyżki tartej bułki, wątróbka i serce kurczaka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, sól i pieprz.

Reklama

Sprawionego kurczaka dokładnie myjemy, ustawiamy pionowo na suszarce - do ocieknięcia z wody. Rodzynki zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy do nasączenia.
Przygotowanie farszu: orzechy siekamy razem z wątróbką i sercem kurczaka, przekładamy na miseczkę, dodajemy jajko, tartą bułkę, mleko, odsączone z soku rodzynki. Farsz przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Masę starannie mieszamy - powinna być jednolita i pulchna.
Wysuszonego kurczaka nadziewamy farszem, z zewnątrz lekko oprószamy solą, owijamy plastrem słoniny lub boczku, spinamy szpadkami i obsmażamy na maśle (zamiast masła może być oliwa lub olej), rumieniąc na złoty kolor - przekładamy do brytfanny. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zasmażamy drobno pokrojoną marchew, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy roztarty w dłoniach tymianek i rozbity w moździerzu liść laurowy. Podsmażone, lekko zrumienione jarzyny przekładamy do brytfanny, w której jest kurczak, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Obok brytfanny powinno się wstawić naczynie z wodą, która parując nie dopuści do wysuszenia mięsa.
Upieczonego, miękkiego kurczaka wyjmujemy na wygrzany półmisek. Powstały sos przecieramy przez sito, gdy trzeba - zagęszczamy niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kurczaka kroimy na porcje w taki sposób, by do każdej dodać jednakową ilość nadzienia. Potrawa jest najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami, posypanymi obficie koperkiem, i zieloną sałatą polaną obficie spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną albo z sezonową surówką z owoców.

Surówka z jabłek papierówek

6 dorodnych kruchych papierówek, 2 szklanki świeżych malin, sok z cytryny, 3 łyżki malinowego soku, 3 łyżki płynnego miodu.

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych papierówki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, by jabłka nie ściemniały, mieszamy. Sok łączymy z miodem, zalewamy jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Przed podaniem układamy na surówce owoce malin - miejsce przy miejscu.

2003-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w wyniku zawalenia się rusztowania na kościół

2025-10-02 09:19

[ TEMATY ]

Etiopia

Vatican Media

Co najmniej 36 osób zginęło, a 200 zostało rannych w wyniku zawalenia się prowizorycznego rusztowania na kościół w Etiopii. Do tragedii doszło 1 października, w trakcie nabożeństwa, a informuje o niej francuski dziennik „La Croix”, powołując się na etiopskie media.

Do zawalenia się drewnianego rusztowania w kościele w miejscowości Arerti, ok. 70 km od stolicy Addis Abeby doszło w godzinach porannych, gdy liczna grupa wiernych znajdowała się w świątyni. Zginęło co najmniej 36 osób a 200 zostało rannych, jednak, jak podkreśla szef lokalnej policji Ahmed Gebeyehu, liczba ta może wzrosnąć. Zawalone rusztowanie, służące do prowadzenia prac wykończeniowych, skonstruowane było z grubych drewnianych pali.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Zmarł ks. kan. Kazimierz Gniot. Miał 72 lata

2025-10-02 21:00

[ TEMATY ]

Pszenno

śmierć kapłana

kapłan diecezji świdnickiej

ks. Kazimierz Gniot

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

ks. kan. Kazimierz Gniot (1953-2025)

ks. kan. Kazimierz Gniot (1953-2025)

We wtorek 2 października w Świdnicy zmarł ks. kan. Kazimierz Gniot, wieloletni proboszcz parafii św. Mikołaja w Pszennie.

Urodził się 21 kwietnia 1953 r. w Leśnej. Po ukończeniu Technikum Górniczego w Zgorzelcu w 1973 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego we Wrocławiu. Po sześciu latach studiów filozoficzno-teologicznych 19 maja 1979 r. z rąk bp. Wincentego Urbana otrzymał święcenia kapłańskie.
CZYTAJ DALEJ

Ile osób zgłosiło się do seminariów? Mamy najnowsze statystyki powołaniowe

2025-10-03 14:23

[ TEMATY ]

klerycy

seminarium duchowne

alumni

statystyki powołaniowe

Bożena Sztajner/Niedziela

Formację do kapłaństwa w seminariach diecezjalnych, zakonnych i misyjnych w Polsce rozpoczęło w tym roku akademickim 289 mężczyzn. To mniej niż w roku ubiegłym lecz nieco więcej niż przed dwoma laty. - Sytuacja od trzech lat jest ustabilizowana. Po okresie, w którym liczba nowych powołań mocno malała, obecnie jest ona mniej więcej stała - komentuje najnowsze statystyki powołaniowe ks. dr Jan Frąckowiak, przewodniczący Konferencji Rektorów Seminariów. Większość kandydatów wywodzi się z szeregów służby liturgicznej. - Młodzi wykazują dobre motywacje i są gotowi do intensywnej pracy nad sobą - mówi ks. dr Frąckowiak

Najnowsze dane statystyczne dotyczące powołań (stan na 1 października 2025 r.) uwzględniają stan liczbowy kleryków z 69 ośrodków formacyjnych: 32 seminariów diecezjalnych/międzydiecezjalnych dla alumnów z 41 diecezji rzymskokatolickich, 33 seminariów zakonnych, 2 seminariów misyjnych Redemptoris Mater, 1 seminarium greckokatolickiego oraz seminarium dla starszych kandydatów "35+".
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję