Reklama

Z naszej kuchni

Knedle

Za knedlami przepadają wszyscy. Szczególnie lubiane są knedle ze śliwkami, ale równie dobrze smakują z innym nadzieniem. Sposób przygotowania knedlowego ciasta jest taki sam jak na kopytka, a nadzienie możemy przygotować na wiele sposobów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto na knedle

(Przepis na 4 porcje)

3 szklanki gotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 2 żółtka, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, szczypta soli, mąka do posypania stolnicy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ziemniaki rozbijamy (najłatwiej - w malakserze) na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy jednolite, pulchne i ścisłe ciasto. Gdy jest zbyt lekkie, dodajemy niewielką ilość mąki. Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, przez chwilę lekko wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i układamy na stolnicy miejscem zlepienia do spodu.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - od chwili wypłynięcia knedli przez 4-5 min (czas gotowania zależy od grubości ciasta). Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek i podajemy polane zrumienionym masłem, masłem zrumienionym z bułką lub według własnych upodobań, np. z drobno posiekaną cebulą zrumienioną na oleju. Knedle z owocami podajemy z gęstą śmietaną i cukrem.

Knedle z pieczarkami

(Proporcja farszu jest dostosowana do ilości ciasta na knedle według przepisu podanego obok).

30 dag pieczarek, cebula, oliwa lub olej do zasmażenia, 1 czubata łyżka tartej bułki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany.

Do polania knedli: 1/3 szklanki oleju, 2 dorodne, drobno posiekane cebule.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i razem zasmażamy, często mieszając, aż odparuje połowa soku wydzielonego z pieczarek. Zestawiamy z ognia, dodajemy tartą bułkę, śmietanę i przyprawiamy do smaku, uważając, by przyprawy nie popsuły delikatnego smaku pieczarek. Zimnym farszem nadziewamy knedle.
Podajemy - polane cebulą zrumienioną na oleju, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z inną delikatną w smaku surówką.

Knedle z powidłami

Są najłatwiejsze do przygotowania. Knedlowe ciasto nadziewamy dobrze wysmażonymi powidłami, zlepiamy, obtaczamy delikatnie w mące, gotujemy 4-5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane gęstą śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką.
Knedle z powidłami były bardzo często podawane w szlacheckich domach w Małopolsce, także jako danie na ciepłą kolację.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Proboszcz jednej z parafii podaje do wiadomości publicznej, jaką kwotę zebrano podczas kolędy

2025-01-30 08:26

[ TEMATY ]

kolęda

wizyta duszpasterska

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Krzysztof Pawłowski, proboszcz pięciotysięcznej parafii w Ulanie w diecezji siedleckiej, ujawnił, jaką kwotę zebrano podczas wizyty duszpasterskiej.

We wpisie czytamy, że księża odwiedzili 1320 domów. W 82 domach mieszkańcy nie zdecydowali się przyjąć duchownego.
CZYTAJ DALEJ

Czy naprawdę wierzysz? Odstane nabożeństwo i odklepana modlitwa wszystkiego nie załatwią

2025-02-02 21:04

[ TEMATY ]

modlitwa

wiara

Adobe Stock

Tak łatwo w dzisiejszym świecie zatracić to co najważniejsze. Czasami błądzimy sami w sobie, zakładając co trochę maskę pozornej pobożności. Jak odróżnić ją od prawdziwej wiary? Jak zdjąć maskę fałszu, aby odkryć twarz prawdy?

Trudno jest mówić i  pisać o  wierze, bo naprawdę mamy jedynie własne oblicze wiary i  niewiary. Tylko my sami wiemy, jaka ona jest, czy to w ogóle jest wiara, czy jedynie maska pobożności. Trudno jest mówić o  własnej wierze w coraz bardziej zlaicyzowanym świecie.
CZYTAJ DALEJ

Komunikat: Przeciwdziałanie antagonizmom i podziałom pilnie domaga się zaangażowania wszystkich podmiotów życia publicznego

2025-02-04 11:25

[ TEMATY ]

rada

mowa nienawiści

Episkopat News

Bez wzajemnego poszanowania i życzliwości nie jest możliwe budowanie życia społecznego opartego na prawdzie, wolności słowa i trosce o dobro wspólne - czytamy w komunikacie Rady Konferencji Episkopatu Polski ds. Społecznych o przeciwdziałaniu podziałom i wrogości, podpisanym przez jej przewodniczącego bp. Mariana Florczyka.

Członkowie Rady zwracają uwagę, że wzajemna niechęć i wrogość, rozprzestrzenione w sferze medialnej, kulturowej oraz społeczno-politycznej, ranią, dzielą i niszczą wspólnoty: rodzinne, sąsiedzkie, zawodowe, a ostatecznie wspólnotę narodową. „Bez wzajemnego poszanowania i życzliwości nie jest możliwe budowanie życia społecznego opartego na prawdzie, wolności słowa i trosce o dobro wspólne. Przeciwdziałanie nasilającym się antagonizmom i rosnącym podziałom pilnie domaga się zaangażowania wszystkich podmiotów życia publicznego” - podaje komunikat.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję