(Przepis na 2 porcje)
2 szklanki rosołu (może być z koncentratu) lub esencjonalnego wywaru z warzyw i suszonego grzybka, 2 średniej wielkości czerwone buraki, 1 kwaśnie jabłko, skórka z połowy cytryny, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, 1 mały liść laurowy.
Dokładnie umyte i wytarte do sucha buraki wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o) na godzinę, wyjmujemy, odstawiamy do przechłodzenia.
Rada: Buraki można upiec poprzedniego dnia i pozostawić w skórce w naczyniu pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Obrane ze skórki, ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, utarte na miazgę jabłko, skórkę z połowy wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny, zalewamy
wrzącym rosołem lub wywarem i trzymamy na najmniejszym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 15 min - nie dopuszczając, by barszczyk się zagotował. Po tym czasie doprawiamy do smaku według własnych upodobań,
cedzimy i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, fasolą "Jaś" ugotowaną na sypko i kleksem kwaśnej śmietany lub z odsmażanymi ziemniakami.
Uwaga: Zupy nie powinno się przetrzymywać do następnego dnia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu