Reklama

Z naszej kuchni

Dania ze śledzi

Śledzie goszczą na naszych stołach niezbyt często. Namawiam, by zmienić ten zwyczaj. Śledzie zawierają duże ilości jodu, pierwiastka niezwykle potrzebnego do właściwego funkcjonowania organizmu, a potrawy ze śledzi surowych, tzw. zielonych, są znakomite.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zielone śledzie w sosie śmietanowym

Przepis na 4 porcje

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

8 dużych śledzi, 1 szklanka śmietany, mąka do oprószenia, sól, biały pieprz, szczypta pieprzu Cayenne i specjalnej przyprawy do ryb, olej.

Pozbawione głów śledzie filetujemy, płuczemy i lekko obsuszamy w ściereczce. Przygotowane filety lekko oprószamy przyprawami i odstawiamy na 20 min (można na dłużej) w chłodne miejsce.
Na dobrze rozgrzaną patelnię lejemy olej (sporo - w czasie smażenia filety powinny lekko pływać); gdy jest gorący, kładziemy oprószone mąką filety (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Usmażone, przekładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy spienioną śmietaną i trzymamy w cieple przez 10 min. Wytworzony sos - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody obficie posypanymi zieleniną oraz z sałatką z cebuli lub inną sezonową surówką.

Zielone śledzie w sosie pikantnym

Przepis na 4 porcje

8 dużych śledzi, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/2 głowy selera, 1 duży por, 4 cebule, 1 mała puszka zielonego groszku, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, mąka do panierowania.

Pozbawione głów śledzie filetujemy, płuczemy, lekko obsuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Na połowie oliwy podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli (nie dopuszczamy do zrumienienia), dodajemy rozdrobnione warzywa, chwilę razem zasmażamy, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i dusimy, często mieszając. Gdy jarzyny będą prawie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny, ale niezbyt ostry smak.
Pozostały olej rozgrzewamy na głębokiej patelni i na gorącym smażymy obtoczone w mące (nadmiar mąki strząsamy) filety. Gdy się zrumienią z obu stron, przekładamy na wygrzany półmisek, zalewamy sosem i na kilka minut wstawiamy do ciepłego piekarnika lub szczelnie przykryte stawiamy na najmniejszym ogniu. Podajemy z ziemniakami purée lub z ziemniakami z wody, obficie posypanymi zieleniną.
Rada: Tak przygotowane śledzie doskonale smakują na zimno z dodatkiem pieczywa.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nigeria: Bandyci porwali 13 wiernych z kościoła w środkowej części kraju

2025-12-18 08:18

[ TEMATY ]

Nigeria

Adobe Stock

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

Co najmniej 13 wiernych zostało porwanych przez uzbrojonych bandytów, którzy zaatakowali kościół w stanie Kogi w środkowej Nigerii, poinformował w środę Kingsley Fanwo, stanowy komisarz ds. informacji.

Atak przeprowadzono w niedzielę w Ayetoro-Kiri, miejscowości położonej w trudnodostępnej, porośniętej lasem deszczowym części kraju.
CZYTAJ DALEJ

Abp Galbas na opłatku w Sejmie: współpraca to umiejętność ludzi mądrych

2025-12-18 13:59

[ TEMATY ]

sejm

opłatek

PAP/Marcin Obara

"Życzę wam, byście uczyli się współpracy. Współpraca jest umiejętność ludzi mądrych, głupi nie są do niej zdolni" - powiedział abp Adrian Galbas w czwartek podczas tradycyjnego spotkania opłatkowego parlamentarzystów w Sejmie.

Tradycyjne spotkanie opłatkowe parlamentarzystów w holu głównym Sejmu RP otworzyli gospodarze - Marszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty oraz Marszałek Senatu Małgorzata Kidawa-Błońska. Marszałek Czarzasty w krótkim, osobistym wystąpieniu nawiązał do przewrotności historii, która sprawiła, że to on gości przedstawicieli Kościołów i kultywuje religijne tradycje w murach parlamentu. - Życzę wam pokoju, zdrowia i byście znaleźli spokój przy świątecznym stole. Przytulcie swoich bliskich. Życzę wam szczęścia, bo was kocham, lubię i szanuję - mówił do zgromadzonych.
CZYTAJ DALEJ

Opłatek UPJPII w Krakowie

2025-12-18 23:31

Biuro Prasowe AK

Podczas spotkania opłatkowego społeczności Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie abp Marek Jędraszewski mówił o tajemnicy wcielenia i odpowiedzialności środowiska akademickiego za dawanie świadectwa prawdy.

Rektor Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II, ks. prof. dr hab. Robert Tyrała powitał kapłanów, siostry zakonne, pracowników i studentów, zapraszając do wspólnej modlitwy. Zauważył, że wcielenie Syna Bożego staje się punktem odniesienia, a święta przypominają o miłości Boga. Życzył arcybiskupowi „pewności wiary, fundamentu pogłębienia dotknięcia łaski Bożej poprzez przeżywane wcielenia Syna Bożego”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję