Biszkoptowe ciasto ze śliwkami
Nadzwyczaj łatwe do przygotowania - wystarczy 10 min - a przy tym delikatne, puszyste, lekko wilgotne.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
4 jajka, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki węgierki - ilość zależy od szerokości blaszki, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka jajek ubijamy z cukrem na sztywno, zalewamy roztopionym, gorącym tłuszczem, cały czas lekko ubijając. Gdy składniki się połączą, a masa przestygnie, dodajemy żółtka, mieszamy, sypiemy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy ciasto. Gotowe - ma gęstą konsystencję jak na naleśniki - natychmiast wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę, a na wierzchu rozkładamy, miejsce przy miejscu, przygotowane owoce. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160oC ok. 50 min (czas zależy od wysokości ciasta). Po wyjęciu z pieca i lekkim ochłodzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Doskonałe z porcją bitej śmietany, ale... tuczy!
Makaroniki cioci Godziszewskiej
Przepis na 1 dużą paterę ciasteczek
1/2 kg płatków owsianych delikatesowych lub górskich, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 1 duży cukier waniliowy, 2 pełne - ale nie czubate - szklanki cukru, 2 jajka, szczypta soli, gdy trzeba - łyżka gęstej śmietany, tłuszcz i mąka do przygotowania formy.
Na dużą patelnię dajemy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę cukru, gdy masło się spieni - sypiemy płatki owsiane i rumienimy, cały czas mieszając. Płatki powinny nabrać koloru ciemnego złota, ale nie należy ich przypalić. Gorące przekładamy do makutry, dodajemy pozostałe masło i cukier (rozpuszczą się od gorących płatków), cukier waniliowy, sól. Składniki dokładnie mieszamy, dodajemy całe jajka, proszek do pieczenia, a gdy ciasto jest zbyt ścisłe - łyżkę śmietany. Całość dokładnie mieszamy.
Na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blaszkę nakładamy małą łyżeczką porcje ciasta - oddalone od siebie, bo makaroniki bardzo "rosną". Zaraz po nałożeniu blaszkę wsuwamy do nagrzanego do temp. 200oC piekarnika na 15 min (czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek - i może być nieco dłuższy). Zrumienione, zdejmujemy delikatnie łopatką na stolnicę i pozostawiamy do wychłodzenia. Makaroniki wyjątkowo dobrze smakują z domowymi konfiturami i świeżo parzoną, aromatyczną herbatą.