Reklama

Z naszej kuchni

Coś z mięs

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji

1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.

Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.

Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji

Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula, 25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa, ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać 2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nieszpory w Gniazdowie w ramach Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan

2025-01-26 22:23

[ TEMATY ]

ekumenizm

nieszpory

Gniazdów

Karol Porwich / Niedziela

W Tygodniu Modlitw o Jedność Chrześcijan, 24 stycznia odbyło się nabożeństwo ekumeniczne w parafii Kościoła Starokatolickiego Mariawitów w Gniazdowie.

CZYTAJ DALEJ

Wśród 40 nowych lektorów ustanowionych przez Ojca Świętego są 23 kobiety

2025-01-27 07:18

[ TEMATY ]

Watykan

papież Franciszek

lektorzy

Vatican News YouTube

Papież Franciszek ustanowił 40 mężczyzn i kobiet do posługi lektora.

Podczas Mszy św. w Bazylice Świętego Piotra 26 stycznia papież Franciszek oficjalnie ustanowił 23 kobiety i 17 mężczyzn lektorami, wręczając im egzemplarze Biblii i instruując, aby głosili wiarę młodym i starszym:
CZYTAJ DALEJ

Prezydent RP: upamiętniamy wszystkich, którzy zostali zamordowani w czasie Holokaustu

„Obozy takie jak Auschwitz zostały zbudowane, aby realizować plan zagłady narodu żydowskiego. Był to zbrodniczy plan Hitlera i nazistowskich Niemiec, mający na celu dokonanie ich eksterminacji. Upamiętniamy wszystkich, którzy zostali zamordowani w czasie Holokaustu, w tym ponad 3 miliony obywateli polskich narodowości żydowskiej, którzy zginęli podczas II wojny światowej” - powiedział prezydent Andrzej Duda przed rozpoczęciem obchodów 80. rocznicy wyzwolenia niemieckiego obozu zagłady Auschwitz-Birkenau.

Uroczystości rozpoczęły się od złożenia przez Prezydenta RP oraz Ocalałych wieńców i świec przed Ścianą Śmierci na terenie byłego obozu Auschwitz I. Andrzej Duda modlił się również w celi męczeństwa św. Maksymiliana Kolbego.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję