Przepis na 1 porcję
Kergulena (waga do 20 dag), 2 cienkie płaty szynki lub równie cienkie plastry gotowanego boczku, 2 gałązki zielonej pietruszki, 1 mały liść laurowy, sól, pieprz, 1 ostra papryka, 1 łyżeczka oleju, kwadrat aluminiowej, mocnej folii, siekana zielenina.
Liść laurowy ubijamy w moździerzu. Gdy jest miałki, dodajemy
pozostałe przyprawy, mieszanką nacieramy dokładnie rybę - w środku
i na zewnątrz - i kładziemy ją na posmarowanej olejem folii.
Do środka ryby wkładamy gałązki pietruszki, rybę zawijamy
w plastry szynki lub boczku, owijamy szczelnie w wysmarowaną olejem
folię i układamy na ruszcie nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25
min (czas pieczenia zależy od wielkości ryby) w temp. 200oC - wyjmujemy
na talerz, rozchylamy folię, posypujemy obficie zieleniną. Podajemy
z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką lub z pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu