Reklama

Z naszej kuchni

Staropolska ćwikła

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Za tydzień Wielkanoc, największe święto chrześcijańskie. W staropolską tradycję, po tygodniach ścisłego postu, wrósł obficie zastawiony stół, na którym na honorowym miejscu stał baranek i koszyczek kolorowych jaj, wokół były mięsiwa, pęta kiełbas, salcesony, pasztety, sosjerki z pikantnymi sosami i ułatwiająca trawienie - ćwikła. I ćwikła, i sosy najsmaczniejsze będą przygotowane w domu według staropolskiej receptury.

Staropolska ćwikła - przepis na średniej wielkości salaterkę

Kilka jednakowej wielkości buraków ćwikłowych, 1/2 szklanki winnego octu, sól, cukier, pieprz, 1 łyżka sparzonych nasion kminku, 4-5 łyżek chrzanu - koniecznie świeżo utartego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina (może być domowej roboty).

Umyte szczoteczką buraki w łupinkach układamy na blasze i pieczemy w piekarniku, aż będą miękkie.
Rada: Buraki można ugotować, ale z pieczonych ćwikła jest smaczniejsza.
Gdy buraki są zimne, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczamy wodą (koniecznie stołową, niegazowaną - woda z kranu może popsuć smak). Według własnych upodobań smakowych przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem - zalewamy pokrojone buraki, dodajemy chrzan. Przekładamy do słoja, zalewamy winem, lekko uciskamy w taki sposób, by sok przykrywał wierzch na 4 cm, szczelnie zamykamy i ustawiamy na najniższej półce w lodówce lub w zimnej piwnicy najmniej na 3 dni. Ćwikła jest aromatyczna, lekko pikantna i bardzo zdrowa.

Staropolski sos do zimnych mięs i wędlin - przepis na dużą sosjerkę

4 jajka ugotowane na twardo, sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn ( przecedzony - by nie było pestek), 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 1 duży pęczek szczypiorku, 1 duża cebula, 2 kopiaste łyżki drobno posiekanej zieleniny (może być mrożona), 1 łyżka świeżo utartego chrzanu, 1 łyżeczka cukru pudru, sól.
Żółtka oddzielamy od białek i wraz z sokiem z cytryny ucieramy na gładką masę. Do masy dodajemy śmietanę, a gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy chrzan, najdrobniej usiekany szczypiorek i zieleninę oraz roztartą na miazgę cebulę. Po wymieszaniu wszystkich składników, gdy trzeba, sos lekko solimy i przyprawiamy cukrem pudrem i świeżo mielonym białym pieprzem (pieprz czarny nie podniesie smaku sosu - wręcz przeciwnie). Do gotowego sosu dodajemy najdrobniej usiekane białka. Kto woli sos bardziej pikantny, może dodać łyżeczkę łagodnej w smaku musztardy. Sos można przygotować dzień przed podaniem, będzie doskonały, gdy przechowamy go w dokładnie przykrytej folią salaterce, ustawionej na najniższej półce lodówki.
Sos jest aromatyczny i bardzo smaczny, jest niezastąpionym dodatkiem do mięs, wędlin, pasztetów, ryb i jajek na twardo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Prezydent Duda w Poznaniu: jesteśmy częścią Europy nie od 20 lat, ale od ponad tysiąca

2024-05-01 18:26

[ TEMATY ]

Andrzej Duda

PAP/Jakub Kaczmarczyk

Od chrztu Polski rzeczywiście jesteśmy częścią Europy, nie od 20 lat, od ponad tysiąca lat, od 966 roku. To jest nasza wielka tradycja, to jest tradycja, na której zbudowane zostało polskie państwo, nasza państwowość - mówił w Poznaniu prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda, który odwiedził katedrę i kościół NMP in Summo, zbudowany w miejscu grodu Mieszka I i pierwszej na ziemiach polskich chrześcijańskiej kaplicy.

Wizyta prezydenta 1 maja miała miejsce w 20. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Andrzej Duda w przemówieniu przed katedrą poznańską podkreślił, że znajduje się w miejscu szczególnym, które jest kolebką naszej państwowości.

CZYTAJ DALEJ

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

2024-05-01 12:21

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Bożena Sztajner/Niedziela

Ojciec Święty mianował księdza prałata Krzysztofa Józefa Nykiela, Regensa Penitencjarii Apostolskiej, biskupem tytularnym Velia - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. biskup-nominat Krzysztof Józef Nykiel urodził się w Osjakowie 28 lutego 1965 r. W 1984 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. W 1990 r. przyjął święcenia kapłańskie i należy do duchowieństwa archidiecezji łódzkiej. W roku 2001 uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. W latach 1995-2002 pracował w Papieskiej Radzie ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia. 1 lipca 2002 podjął pracę w Kongregacji Nauki Wiary. Od 18 grudnia 2009 był zastępcą sekretarza Międzynarodowej Komisji Badającej sprawę autentyczności objawień w Medjugorie. 26 czerwca 2012 roku papież Benedykt XVI mianował go regensem Penitencjarii Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

W trosce o Ojczyznę - wdowy konsekrowane na Jasnej Górze

2024-05-02 10:49

[ TEMATY ]

Jasna Góra

wdowy konsekrowane

BP Jasnej Góry

Choć mają rodziny i normalne życie to ich zadaniem jest dawać świadectwo życia oddanego Bogu. Na Jasnej Górze trwa trzydniowe spotkanie wdów konsekrowanych. Swoją służbę realizują przede wszystkim modląc się za Ojczyznę i to ją zawierzają Królowej Polski.

- Chcemy przede wszystkim modlić się za naszą Ojczyznę, która jest w trudnej sytuacji. Bardzo bolejemy nad tym, że jest tyle zła w Polsce, że ludzie odchodzą od wiary, rodziny się rozpadają i są podejmowane ustawy przeciwko życiu. Jest to dla nas bardzo bolesne i przyjechałyśmy, żeby to Matce Bożej powierzyć - powiedziała Elżbieta Płodzień z diec. rzeszowskiej, koordynatorka stanu wdów konsekrowanych w Polsce.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję