Reklama

Z naszej kuchni

Brukselka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!

Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.

Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów, sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu, w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie. Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek ( pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito, pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy. Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ponad 50 tys. lampek na choince w Watykanie

2025-12-21 19:25

[ TEMATY ]

Watykan

choinka

Plac św. Piotra

Vatican Media

Ponad 50 tysięcy diod LED użyto do oświetlenia choinki na Placu św. Piotra. Zestaw ten został zaprojektowany tak, aby zapewnić niezwykle efektowny rezultat wizualny, zdolny godnie powitać licznych pielgrzymów spodziewanych w okresie świąt Bożego Narodzenia w Roku Jubileuszowym – informuje Gubernatorat Państwa Watykańskiego.

Choinka przed Bazyliką św. Piotra, odsłonięta przez s. Raffaellę Petrini, przewodniczącą Gubernatoratu Państwa Watykańskiego, od 15 grudnia zachwyca pielgrzymów i turystów przybywających do Watykanu. Jak informuje Gubernatorat, jej oświetlenie zostało specjalnie zaprojektowane, aby wywołać odpowiedni efekt wizualny.
CZYTAJ DALEJ

Włochy: święta jak w stajence, tylko dzieci brak, same zwierzęta

2025-12-21 18:38

[ TEMATY ]

dzieci

Włochy

Adobe.Stock

W wielu włoskich rodzinach przy świątecznym stole ponownie zabraknie dzieci. Ich miejsca zajmują zwierzęta. Jak podał urząd statystyczny, od 2006 r. odsetek bezdzietnych par w wieku poniżej 65 lat posiadających zwierzęta domowe wzrósł o 10 punktów procentowych: z 38 do 47,9 proc. Zwierzęta domowe to jedyna populacja, która wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat we Włoszech.

Wielokrotnie przestrzegał przed tym Franciszek: „Istnieje kultura, w której przedkłada się posiadanie psów i kotów nad posiadanie dzieci” – mówił przed rokiem argentyński papież.
CZYTAJ DALEJ

Apateizm przed Bożym Narodzeniem: pięknie, błyszcząco a w środku pusto

2025-12-22 17:20

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Vatican News

Świętowanie Bożego Narodzenia jest przedmiotem niepokoju zarówno socjologów, teologów i duszpasterzy – uważa ks. prof. dr hab. Marek Chmielewski, kierownik Katedry Duchowości Systematycznej i Praktycznej w Instytucie Nauk Teologicznych na Wydziale Teologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Jako uzasadnienie, przywołuje artykuł Jonathana Raucha z czasopisma „The Atlantic”, w którym pojawia się termin „apateizm”. - To mieszanka apatii, ateizmu, czegoś, co przypomina znużenie, zmęczenie i zniechęcenie do rzeczywistości. Taka postawa przejawia się nie tylko w chrześcijaństwie, ale też w wielu innych religiach. Zachowane zostają pewne elementy tradycji, ale z wyeliminowaniem zasadniczych treści – wyjaśnia teolog.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję