Reklama

Wigilijne stoły

Wigilia, z łaciny „czuwanie”, „straż”, to w tradycji chrześcijańskiej dzień poprzedzający Święta Bożego Narodzenia. Z dniem Wigilii przed Bożym Narodzeniem wiąże się wiele zwyczajów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tradycyjne stoły wigilijne naszego regionu zaprezentowane zostały w Muzeum Etnograficznym w Ochli podczas pierwszej zimowej imprezy, zatytułowanej „Idą święta”.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tradycyjnie wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pierwszą gwiazdką na niebie. Postną kolację rozpoczyna modlitwa, czytanie fragmentu Ewangelii o narodzeniu Jezusa oraz dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń. Polskie stoły wigilijne nakrywane są białym obrusem, pod którym znajduje się sianko. Na stole zostawia się jedno wolne nakrycie - symbolicznie przygotowane dla nieobecnego członka rodziny lub dla niezapowiedzianego gościa. Od kilku lat obok wolnego nakrycia w wielu domach ustawiana jest biała świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom - na znak solidarności z potrzebującymi.
Potrawy przygotowywane na wigilijną wieczerzę, choć postne, są niezwykłe i niecodzienne. Przygotowywane są z ryb, kapusty, maku, grzybów i innych płodów ziemi. Potraw, według tradycji, powinno być dwanaście, każdej należy spróbować, by przez cały rok mieć zapewnione szczęście. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych na stołach wigilijnych znajdują się różne zestawy dań. Najczęściej spotykane to: zupy grzybowa, rybna, barszcze czerwony lub biały z uszkami, ryby przyrządzane na różne sposoby - np. smażone i w galarecie, kapusta z grochem, z grzybami, różne rodzaje pierogów - gotowane, pieczone - z kapustą i grzybami. Osobne miejsce zajmuje tu mak, który łączony z makaronem, bułką, cukrem i miodem tworzy niezapomniane smaki.
Każdy region Polski posiada charakterystyczne dla siebie zwyczaje związane z Wigilią. Tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie obecne są również w dzisiejszych czasach, choć w nieco uboższej formie.
Ziemia lubuska stanowi specyficzny region, w którym mieszają się tradycje przywiezione tu z całej Polski i z Kresów Wschodnich. Tradycje wigilijne w domach Lubuszan to przede wszystkim zwyczaje zaczerpnięte głównie z regionów lwowskiego, wileńskiego, Bukowiny i Wielkopolski.
Smażona ryba, zupa rybna, śledzie z cebulą, gotowana kapusta i kompot z suszonych owoców - to podstawowe potrawy, które znalazły się na stole wigilijnym wielkopolskim. Nie zabrakło również tradycyjnej strucli z makaronem. Według tradycji wileńskiej i lwowskiej, na stole wigilijnym znaleźć muszą się między innymi barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, ryby smażone, gotowane oraz drożdżowe racuszki smażone na oleju. - Takie potrawy można spotkać w wielu domach - mówi Genowefa Bieda z Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich. Współcześnie tradycje już się wymieszały. Charakterystyczna dla nas pozostaje kutia, niespotykana w innych regionach.
Wieczerza wigilijna, spotkanie rodzinne to ważne wydarzenia. Nie zapominajmy jednak, że Wigilia to przede wszystkim czuwanie!

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2006-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Opublikowano oficjalną fotografię Leona XIV

2025-05-16 13:59

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Watykan opublikował oficjalne zdjęcie Papieża Leona XIV. Jest to fotografia Ojca Świętego w białej sutannie, podobnie, jak poprzednich papieży.

©Vatican Media
CZYTAJ DALEJ

Francja: obchody setnej rocznicy kanonizacji św. Teresy z Lisieux

2025-05-16 19:57

[ TEMATY ]

kanonizacja

św. Teresa z Lisieux

100. rocznica

Agata Kowalska

Święta Teresa z Lisieux

Święta Teresa z Lisieux

Jutro w Lisieux odbędą się obchody setnej rocznicy kanonizacji przez papieża Piusa XI św. Teresy od Dzieciątka Jezus, zmarłej w wieku 24 lat karmelitanki, ogłoszonej następnie patronką misji i doktorem Kościoła. Jej duchowa droga dziecięctwa Bożego inspiruje wierzących i niewierzących, a jej zapiski „Dzieje duszy” przetłumaczono na ponad 50 języków i sprzedano w ponad 500 mln egzemplarzy.

Uroczysta Msza św. zostanie odprawiona w bazylice św. Teresy. Relikwie świętej, na co dzień przechowywane w Karmelu, zostaną wystawione w katedrze św. Piotra, a następnie w bazylice. Biskup diecezji Bayeux-Lisieux Jacques Habert tłumaczy, że uczczenie doczesnych szczątków św. Teresy przypomina, iż wiara chrześcijańska jest przeżywana przez konkretne osoby, czego znakiem są właśnie relikwie.
CZYTAJ DALEJ

Jubileuszowe Dni Bieżanowa!

2025-05-17 19:54

plakat organizatorów

    Po raz kolejny w dniach 24- 25 maja odbędzie się tradycyjne osiedlowe wydarzenie!

    Obchody święta osiedla odbywają się od 1994 roku z przerwą na pandemię. Ich pomysłodawcą i głównym organizatorem jest działający w Bieżanowie oddział Stowarzyszenia Rodzin Katoliskich. Celem głównym Dni Bieżanowa jest integracja lokalnego środowiska poprzez wspólne przygotowanie imprezy przez różne instytucje i organizacje. Dni Bieżanowa stały się tradycją. To nie tylko rozrywka i zabawa integrująca mieszkańców, ale także szczytny cel zbierania funduszy na wyjazd na kolonię i ferie dzieci z najuboższych rodzin z parafii Narodzenia NMP, oraz wsparcie działającego od 32 lat przy parafii Katolickiego Domu Kultury Eden.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję