Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Skarb zdrowia i smaku

Maliny, obok truskawek, są ulubionymi owocami Polaków.

Niedziela Ogólnopolska 35/2025, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Należą do rodziny różowatych, a miejscem ich pochodzenia są góry Ida w Turcji. Naturalnie występują w stanie dzikim na obszarze północnej Azji oraz niemal całej Europy. Spotkać je można przede wszystkim w lasach, zaroślach oraz miejscach po wyrębie drzew. Maliny uprawne owocują zazwyczaj na pędach dwuletnich, a ich owoce pojawiają się późną wiosną oraz wczesnym latem. Maliny odmian owocujących na pędach jednorocznych pojawiają się pod koniec lata i na jesieni.

100 g owoców dostarcza ok. 43 kcal, przez co maliny są owocami polecanymi osobom dbającym o prawidłową masę ciała. Charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że w niewielkiej ich objętości znajduje się bogactwo składników odżywczych. Owoce te są bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga funkcje odpornościowe oraz regenerację tkanki łącznej, a także odpowiada za wchłanianie żelaza. W malinach znajdują się: witamina A, tiamina, ryboflawina, witamina B6 oraz wapń i cynk.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W porcji odpowiadającej 123 g znajduje się aż 8 g błonnika pokarmowego. Dzięki temu, a także dzięki garbnikom owoce te są bezpieczne dla diabetyków. Mogą obniżać poziom cukru we krwi oraz poprawiać wrażliwość tkanek na działanie insuliny.

Maliny obniżają poziom stresu oksydacyjnego oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Te właściwości wykorzystywane są pomocniczo w łagodzeniu objawów zapalenia stawów.

Reklama

Badania wskazują, że spożywanie malin może korzystnie wpływać na funkcje śródbłonka naczyń krwionośnych, przyczyniając się do poprawy stanu zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Badania naukowe potwierdzają, że wysoki poziom przeciwutleniaczy zawarty w malinach może chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Związki przeciwutleniające opóźniają również procesy starzenia.

Świeże maliny są nietrwałe. Po ich zakupie najlepiej skonsumować je tego samego dnia. Poza sezonem warto korzystać z owoców mrożonych, gdyż w tej formie nie tracą swoich właściwości.

Maliny mogą powodować u niektórych reakcje alergiczne.

Świeży owoc doskonale sprawdzi się jako przekąska, a także jako dodatek do jogurtu, ciasta, a nawet sałatki lub jako dodatek do mięs i ryb. Maliny stanowią popularny składnik soków i syropów.

Deser jogurtowo-miętowy z malinami i wanilią

SKŁADNIKI:
· średnie opakowanie jogurtu naturalnego
· świeża mięta pieprzowa (ok. łyżeczki)
· kropla ekstraktu waniliowego
· 1,5 garści malin
· 1,5 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt zmiksować z listkami mięty i wanilią. W wysokiej szklance lub pucharku układać naprzemiennie warstwę malin i warstwę jogurtu. Posypać płatkami migdałów.
Wartość energetyczna: 260 kcal
Białko: 11,5 g
Tłuszcz: 14,7 g
Węglowodany: 23,9 g

2025-08-25 18:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Caritas rozpoczyna przyjmowanie żywności objętej rosyjskim embargiem

[ TEMATY ]

żywność

pomoc

jedzenie

Archiwum ks. Andrzeja Puzona

Dzięki ustaleniom ogłoszonym przez Agencję Rynku Rolnego 9 września Caritas Polska może rozpocząć się proces przyjmowania żywności w ramach „Tymczasowego nadzwyczajnego wsparcia producentów owoców i warzyw”.

Producent, który wcześniej zadeklarował, że przekaże żywność do nieodpłatnej dystrybucji może zgłosić się do Caritas Polska. Tu zostanie mu wskazany jeden z 44 magazynów Caritas na terenie Polski, do których żywność może być przesłana. W magazynie przeprowadzony zostanie odbiór jakościowy. Z dokumentem przekazania żywności producent może zgłosić się do Agencji Rynku Rolnego po rekompensatę, która obejmuje towar, pakowanie i transport.
CZYTAJ DALEJ

Papież w liście apostolskim: archeologia czyni wiarę namacalną

2025-12-12 07:30

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

List Apostolski

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

O znaczeniu archeologii chrześcijańskiej nie tylko dla nauk teologicznych, ale dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć i pogłębić wiarę, pisze Ojciec Święty w liście apostolskim z okazji 100-lecia powstania Papieskiego Instytutu Archeologii Chrześcijańskiej. Leon XIV przypomina, że dyscyplina ta czyni wiarę namacalną i pomaga pielęgnować pamięć o jej początkach, a także, że może być ważnym narzędziem prowadzenia dialogu ze światem i pielęgnowania w nim tak potrzebnej dziś nadziei.

Papieski Instytut Archeologii Chrześcijańskiej powstał w 1925 r. z woli papieża Piusa XI i od tego czasu nieprzerwanie i na najwyższym akademickim poziomie kształci specjalistów w zakresie materialnych śladów początków chrześcijaństwa. Doceniając zarówno dostosowanie do najnowszych wymogów szkolnictwa wyższego, jak też wierność tradycji i najlepszym praktykom nauk archeologicznych, Leon XIV podkreśla, że uczelnia ta zajmuje się dziedziną, ważną nie tylko w świecie nauki, ale też dla wszystkich wierzących i wobec wyzwań współczesnego świata.
CZYTAJ DALEJ

Dzieci w Strefie Gazy są niedożywione już przy porodzie

2025-12-12 19:27

[ TEMATY ]

dzieci

strefa gazy

KAI/Caritas Polska

Ledwo narodzone – a już w obliczu głodu. Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci UNICEF ostrzega, że w Strefie Gazy coraz więcej niemowląt rodzi się już z niedowagą. Przyczyną jest niedożywienie kobiet w ciąży, które jak efekt domina przenosi się na ich dzieci, poinformowano 10 września zwracając uwagę, że niemowlęta z niedowagą mają 20 razy wyższe ryzyko śmierci niż niemowlęta o prawidłowej masie ciała.

Według organizacji, ostre niedożywienie zdiagnozowano u około 38 proc. kobiet w ciąży między lipcem a wrześniem. Schemat jest wyraźny: niedożywione matki rodzą dzieci z niedowagą lub urodzone przedwcześnie, które umierają na oddziałach intensywnej terapii noworodków w Strefie Gazy lub przeżywają, by same zmagać się z niedożywieniem lub potencjalnie dożywotnimi problemami zdrowotnymi – ostrzega rzeczniczka UNICEF Tess Ingram, która według ONZ przebywa obecnie w Strefie Gazy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję