Czekoladowe naleśniki z borówkami
SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
?3 jajka
50 ml roztopionego masła
?50 g kakao
3 łyżki cukru pudru
?szczypta soli
ewentualnie: olej lub masło klarowane do smażenia
do przybrania:
250 g borówek
syrop lub sos czekoladowy
Wykonanie:
1. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki.
2. Zmiksuj je na gładkie ciasto. Odstaw na 5 min,
by nabrało odpowiedniej konsystencji. Gdyby
było zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
3. Rozgrzej patelnię. Wlewaj ciasto
i rozprowadzaj równomiernie.
Smaż naleśniki z obu stron.
Gdyby przywierały, możesz
pod każdego naleśnika
wlać odrobinę oleju
lub masła klarowanego.
4. Naleśniki podawaj
polane syropem lub
sosem czekoladowym,
obsypane
świeżymi borówkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Placuszki bananowe
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
pszennej
1 łyżka cukru
? 2 łyżeczki proszku
do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 banany
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
syrop klonowy lub sos
czekoladowy
Reklama
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól
wymieszaj.
2. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
3. W osobnej misce roztrzep jajka, wlej mleko,
olej i wymieszaj.
4. Dodaj rozgniecione banany.
5. Do mokrych składników dodaj suche
i dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Suchą patelnię rozgrzej i nakładaj
niewielkie porcje ciasta.
7. Smaż okrągłe placuszki na złoty
kolor z obu stron.
8. Podawaj polane syropem klonowym
lub sosem czekoladowym.
Trójkąty z serem i malinami
SKŁADNIKI:
160 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
wanilinowego
250 ml mleka
190 ml wody
gazowanej
2 jajka
3 łyżki oleju roślinnego
na farsz:
250 g półtłustego
twarogu
30 g śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
200 g malin
dodatkowo: masło
klarowane
do smażenia
Wykonanie:
1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną.
Dodaj szczyptę soli oraz cukier
wanilinowy. Wymieszaj. Wlej mleko
oraz wodę gazowaną. Zmiksuj, by połączyć
składniki i uzyskać pozbawioną grudek masę.
Wbij jajka i dodaj olej. Szybko przemieszaj.
2. Rozgrzej patelnię. Wylej na nią niedużą porcję ciasta
na naleśniki, równomiernie rozprowadź i smaż
na średnim ogniu, aż zacznie lekko odchodzić od brzegów.
Wtedy obróć i zrumień z drugiej strony. Tak usmaż
wszystkie naleśniki.
3. Przygotuj farsz. Twaróg rozdrobnij widelcem. Połącz
go ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodaj 1/4 opłukanych
i osuszonych malin i delikatnie wymieszaj.
4. Na każdym z usmażonych naleśników ułóż podobną
ilość farszu, trzymając się środka ciasta. Złóż w trójkąty.
5. Obsmaż je z obu stron na maśle klarowanym.
6. Pozostałe maliny zmiksuj z łyżką cukru. Tak powstałym
sosem polej naleśniki.
Racuszki z tartymi jabłkami
SKŁADNIKI:
2 duże jabłka
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder
do posypania
Wykonanie:
1. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij
na sztywną pianę.
3. Do mąki dodaj żółtka, mleko, starte jabłka i szczyptę
soli, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno
pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno
być gęste, aby dało się formować łyżką. Gdyby takie
nie było, dodaj odrobinę mąki.
4. Racuszki kładź łyżką na rozgrzany
olej i smaż z obu stron.
5. Podawaj gorące, posypane
cukrem pudrem.