Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Fasolka szparagowa

Jest rośliną chętnie uprawianą w przydomowych ogródkach ze względu na walory kulinarne. Właśnie teraz jest czas jej zbiorów.

2025-07-08 07:36

Niedziela Ogólnopolska 28/2025, str. 62

[ TEMATY ]

poradnik

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej uprawę rozpoczęto już 7 tys. lat temu. To warzywo strączkowe pojawiło się w Europie pod koniec XV wieku dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Największym jej producentem są Chiny, a w Europie – Włochy. Odmiany fasolki szparagowej mogą mieć strąki o kolorze zielonym, żółtym lub fioletowym. Przyjmują wiele różnych kształtów. Fasolka ma wysoką wartość odżywczą i można ją uprawiać prawie w każdych warunkach klimatycznych.

W 100 g fasolki znajduje się jedynie 31 kcal, przez co jest warzywem niskokalorycznym, polecanym osobom na diecie redukcyjnej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warzywo to jest bogate w białko, węglowodany oraz błonnik, zawiera bardzo mało tłuszczu. Fasolka szparagowa stanowi bogate źródło kwasu tłuszczowego linolowego oraz oleinowego. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, C oraz K. Jest źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo oraz selen. Kwas foliowy, podobnie jak żelazo, zapobiega anemii oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia samopoczucie. Zapobiega również wadom cewy nerwowej płodu.

Reklama

Regularne spożywanie fasolki zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi, okrężnicy, prostaty, szyjki macicy, płuc. Działanie przeciwnowotworowe fasolki zawdzięcza się związkom takim jak: chlorofil, luteina, związki fenolowe, saponiny oraz kwas fitynowy. Dzięki wspomnianej wcześniej niskiej zawartości tłuszczu, a także cholesterolu strączki te korzystnie wpływają na pracę serca.

W sezonie fasolka szparagowa jest spożywana w formie gotowanej lub smażonej. Może być wykorzystywana jako składnik sałatek z innymi warzywami i sosem winegret. Poza sezonem spożywana jest w postaci mrożonek. Stanowi cenne źródło białka dla osób na dietach fleksitariańskich, wegetariańskich i wegańskich.

Istnieje jednak kilka przeciwwskazań spożycia tych strączków. Na fasolkę powinny uważać osoby z problemami hormonalnymi. Jej duże spożycie jest niewskazane u osób z niedoczynnością tarczycy. Spowodowane jest to zawartością goitrogenów, które mogą zakłócać pracę tarczycy przez wychwytywanie jodu, co może prowadzić do powstania wola. Przeciwwskazaniem jest również niewydolność nerek – ze względu na zawartość potasu i fosforu. Z tego powodu nie jest wskazana również u osób ze zbyt wysokim stężeniem potasu we krwi, gdyż 100 g ugotowanej fasolki zawiera go aż 211 mg.

Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami

SKŁADNIKI:
· 150 g fasolki szparagowej
· 70 g makaronu pełnoziarnistego
· 2 pomidory
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 4 ząbki czosnku
· garść świeżej bazylii
· 2 plastry sera feta

PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj wodę. W tej samej wodzie ugotuj makaron al dente. Z fasolki odetnij szypułki i pokrój ją na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz oliwą i posiekanym czosnkiem. Makaron odcedź i włóż z powrotem do garnka, dodaj fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko wymieszaj. Delikatnie podgrzej, żeby wszystkie składniki były ciepłe. Wyłóż do talerzy. W razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posyp bazylią i pokruszoną fetą.
Wartość energetyczna: 566 kcal; białko: 21,9 g; tłuszcz: 21,6 g; węglowodany: 76 g

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Poradnik prawny dla księży na czas epidemii

Instytut Ordo Iuris przygotował poradnik prawny dla parafii i kapłanów w czasie epidemii koronawirusa. Duchowni zmagają się bowiem z trudnościami w posługach religijnych, ale także z inwestycjami i zatrudnieniem pracowników.

Ze skutkami pandemii koronawirusa mierzą się nie tylko przedsiębiorcy, pracownicy czy rodzice dzieci w wieku szkolnym, ale również duchowni. Znacznie utrudnione jest bowiem sprawowanie posługi religijnej. Ponadto, wiele parafii, czy innych instytucji kościelnych zatrudnia pracowników, prowadzi kosztowne inwestycje bądź innego rodzaju dzieła wymagające sporych nakładów sił i środków. Z tego powodu Instytut Ordo Iuris przygotował poradnik dla duszpasterzy. Wyjaśnia on kwestie związane z restrykcjami w organizacji ceremonii religijnych, sprawami pracowniczymi, sanitarnymi czy możliwością skorzystania z rządowej pomocy.
CZYTAJ DALEJ

Zginęli za wiarę. Relacja po masakrze katolików w DRK

2025-07-29 17:06

[ TEMATY ]

Demokratyczna Republika Konga

Vatican Media

„Zostali zamordowani, bo podążali za Panem, z powodu swojej wiary” - tak o ofiarach mordu w Demokratycznej Republice Konga mówi w rozmowie z mediami watykańskimi ks. Dieudonné Liringa, wikariusz parafii Bienheureuse Anuarite w Komandzie. To właśnie tam dżihadyści z organizacji ADF zamordowali 32 katolików, w tym dzieci.

Wszystko zaczęło się w piątek 25 lipca, kiedy młodzi z ruchu Krucjata Eucharystyczna zgromadzili się na przygotowania do jubileuszu 25-lecia ich wspólnoty i Akcji Katolickiej w Komanda. Po sobotniej Mszy i wspólnym świętowaniu, wieczorem udali się na spoczynek. W nocy doszło do ataku.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa. Miasto, które miało przestać istnieć

2025-07-31 21:07

[ TEMATY ]

Powstanie Warszawskie

s. Amata J. Nowaszewska CSFN / Family News Service

Kopiec Powstania Warszawskiego

Kopiec Powstania Warszawskiego

Choć przez dekady był dziką, porośniętą roślinnością zwałką gruzu, na której dzieci z Czerniakowa bawiły się w Robin Hooda, mieszkańcy wiedzieli, co skrywa ta góra. Dziś, w 81. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego, Kopiec Powstania to już nie tylko miejsce pamięci — to również swoiste muzeum, zielona ostoja i symboliczny pomnik unicestwionej Warszawy.

Na warszawskim Czerniakowie wznosi się monumentalne, a wciąż zaskakująco mało znane miejsce pamięci. Kopiec Powstania – usypany z gruzów zniszczonego miasta – zawiera około 4 proc. całkowitej masy gruzu, jaka po wojnie pokrywała stolicę. Choć przez dziesięciolecia oficjalnie figurował jako „kopiec Czerniakowski” i traktowany był jak góra śmieci, dla lokalnych mieszkańców pozostawał czymś znacznie więcej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję