Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z babcinego zeszytu

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ołatki

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* skórka ze słoniny, olej

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Po wystudzeniu dodaj jajko i mąki. Wymieszaj i wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulki, każdą lekko spłaszcz na grubszy placuszek. Na każdym zrób nożem kratkę.
4. Patelnię natrzyj skórką ze słoniny, wlej kilka łyżek oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj placuszki. Smaż z obu stron.
5. Podawaj z sosem z suszonych grzybów, pieczarkowym lub pomidorowym albo posypane gruboziarnistym cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nowsza wersja
Uformuj placuszki lub paluszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej (bułka tarta powinna być z samych bułek, nie z chleba, który się szybko rumieni i grudki są grubsze).

Smalec ułański (smarowidło do chleba)

SKŁADNIKI :
* 50 dag karkówki
* 50 dag słoniny
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki typu vegeta
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Reklama

Wykonanie:
1. Karkówkę i słoninę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Składniki zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso i słonina będą miękkie.
4. Rozlej do miseczek i pozostaw do wystygnięcia. Możesz też przełożyć smalec do słoików i zapasteryzować.

Kartoflanka na „podeszwie”

SKŁADNIKI :
* garść suszonych grzybów (najlepsze prawdziwki)
* 1,5 l wody
* cebula cukrowa
* 30 dag ziemniaków
* sól, pieprz
* kawałek mrożonego masła

Wykonanie:
1. Dzień przed planowanym gotowaniem namocz opłukane grzyby. Nazajutrz ugotuj je z cebulą cukrową w tej samej wodzie, w której się moczyły.
2. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, zostaw tylko część z nich – trzonki i pokrojone kapelusze (jeden kapelusz powinien być w całości, to tzw. podeszwa; kto wyłowi ją z zupy, zostanie grzybowym królem). Pozostałe grzyby możesz wykorzystać np. do krokietów. Dodaj odcedzone ziemniaki, przy praw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj gorącą z piórkami mrożonego masła – nazywamy to drogą piaszczystą (piórka robimy nożem z ząbkami) – lub zabieloną śmietaną.

Bigos dla ubogich

SKŁADNIKI:
* 20 dag fasoli (może być „jaś”)
* grzyby suszone
* 1 kg białej kapusty
* 2 cebule
* 2 ziemniaki
* słonina
* sól, pieprz, ocet

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin. W osobnym naczyniu namocz grzyby.
2. Kapustę obierz, poszatkuj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
3. Fasolę ugotuj z cebulą i ziemniakami. Odlej część wywaru, następnie zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do ugotowanej kapusty.
4. Słoninę pokrój w kostkę, przesmaż, dodaj odcedzone i posiekane grzyby chwilę razem przesmażaj.
5. Grzyby wraz ze słoniną dodaj do kapusty, dopraw solą, pierzem i octem do smaku i wszystko razem duś jeszcze chwilę.

2025-03-18 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tajemnicza interwencja z nieba

Jego choroba była już w nieodwracalnej III fazie. Przewlekłe porentgenowskie zapalenie skóry na jego dłoniach miało na zawsze pozbawić go wykonywania zawodu.

Ile wart jest chirurg bez dłoni? Takie pytanie zadawał sobie dr Manuel Nevado Rey. Leczenie było dla niego nie tylko zawodem, było wręcz pasją, celem życia. Jednak postępująca choroba uniemożliwiła mu realizację życiowego powołania, miała pozbawić go dłoni, a pewnie i życia. Pomoc dla dr. Reya przyszła z nieoczekiwanej strony...
CZYTAJ DALEJ

„A wy za kogo Mnie uważacie?”

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 18-22

Piątek, 26 września. Dzień Powszedni albo wspomnienie świętych męczenników Kosmy i Damiana albo wspomnienie świętych męczenników Wawrzyńca Ruiz i Towarzyszy.
CZYTAJ DALEJ

Francja: nowoczesny kościół wyróżniony przez ministerstwo kultury

2025-09-26 20:27

[ TEMATY ]

Kościół

Francja

nowoczesność

wikipedia/Vpe

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier został uhonorowany przez francuskie ministerstwo kultury oznakowaniem „Wyróżniająca Się Architektura Współczesna”. Poświadczająca to tablica pamiątkowa została odsłonięta dziś wieczorem w obecności miejscowego arcybiskupa Norberta Turiniego i architekta-wizjonera Marcela Pigeire’a, który za swój projekt sprzed pół wieku nie wziął honorarium.

Świątynia w dzielnicy Cévennes w Montpellier powstała w 1965 roku, gdy kończący się Sobór Watykański II chciał zbliżyć wiernych do ołtarza. 35-letni wówczas Pigeire stworzył kościół mogący pomieścić 700 wiernych, na planie centralnym, pełen światła. Wyróżnia się on trójkątnymi fasadami, symbolizującymi Trójcę Świętą, podobnie jak trzy kolumny podtrzymujące strop na wysokości 17 metrów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję