Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Ciasta z czekoladą

Kakao, które jest głównym składnikiem ciast czekoladowych, nie tylko nadaje im wyśmienity smak, ale też pozytywnie wpływa na pracę mózgu i łagodzi stres.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Owsiane ciasteczka

SKŁADNIKI :
* 20 dag mąki pszennej
* 20 dag masła
* 10 dag płatków owsianych górskich
* 10 dag cukru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 2 jajka
* 6-8 łyżek posiekanej gorzkiej czekolady
* 3 łyżeczki kakao
* sól

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli. Obłóż pokrojonym na płatki masłem i posiekaj.
2. Dodaj płatki owsiane, cukier i cukier wanilinowy. Składniki wymieszaj, rozcierając palcami, a gdy się połączą, wbij jajka.
3. Ciasto zarób nożem, a następnie krótko zagnieć. Dodaj kakao i posiekaną czekoladę.
4. Włóż ciasto do lodówki na 30 min.
5. Z ciasta odrywaj porcje wielkości małego orzecha włoskiego, formuj je w kulki i układaj w odstępach (w trakcie pieczenia ciasteczka lekko się rozpłyną) na wyłożonej pergaminem blasze.
6. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC. Piecz ok. 25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Muffinki z wiśniami

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 20 dag cukru
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 szklanka napoju roślinnego, mleka lub wody
* 1/2 szklanki oleju roślinnego
* wiśnie bez pestek z kompotu

Reklama

Wykonanie:
1. Formę na muffinki wysmaruj tłuszczem lub umieść w niej papilotki.
2. W jednej misce umieść i wymieszaj składniki suche, w drugiej – mokre.
3. Do miski z suchymi składnikami wlej mokre. Szybko połącz je rózgą (nie musi powstać jednolita masa).
4. Masę przelej do formy na muffinki, do wysokości maksymalnie 3/4. W cieście zatop po dwie wiśnie.
5. Piecz w temp. 200oC ok. 20 min (do suchego patyczka).
6. Upieczone muffinki przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Murzynek ze śliwkami

SKŁADNIKI:
* 25 dag masła
* 20 dag cukru pudru
* 1 torebka cukru wanilinowego
* 5 jajek
* sok i otarta skórka z 1 cytryny
* 35 dag mąki
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50 dag śliwek
kruszonka:
* 10 dag mąki
* 10 dag cukru
* 10 dag masła
* łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i włóż do zamrażalnika.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę.
3. Wbijaj po jednym jajku i ucieraj, aż składniki się połączą.
4. Dodaj sok i skórkę cytrynową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i krótko, ale dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tłuszczem tortownicę (średnica 26 cm). Na wierzch ułóż umyte i wypestkowane śliwki (skórką do dołu). Na owoce zetrzyj kruszonkę.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 60-70 min.

Pasta czekoladowa

SKŁADNIKI:
* 2 łyżki migdałów
* 1/2 szkl. napoju roślinnego, np. ryżowego
* 10 dag gorzkiej czekolady
* 1,5 łyżki cukru

Reklama

Wykonanie:
1. Migdały podpraż na suchej patelni do zrumienienia skórki. Po ich wystudzeniu usuń skórkę w ściereczce, następnie zmiel migdały w młynku.
2. W rondelku podgrzewaj napój roślinny z czekoladą do połączenia składników (nie dopuść do zagotowania).
3. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
4. W wysokim naczyniu umieść masę czekoladowo-migdałową, dodaj cukier. Miksuj kilka minut.
5. Umieść pastę w słoiczku i wstaw do lodówki do stężenia.

Brownie

SKŁADNIKI:
* 20 dag masła
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 25 dag cukru ciemnego trzcinowego
* pół płaskiej łyżeczki soli
* 6 średniej wielkości jajek
* 14 dag mąki pszennej
* 10 dag kakao
* 20 dag gorzkiej czekolady (70%)
* ewentualne dodatki: orzechy włoskie, owoce (maliny, borówki, porzeczki).

Wykonanie:
1. Masło roztop w kąpieli wodnej na minimalnej mocy palnika, w rondelku z grubym dnem. Ma być tylko ciepłe, nie gorące.
2. Do masła wlej trzy łyżki oleju, wsyp cukier. Wymieszaj na tyle, by nie było w masie większych grudek. Wsyp sól.
3. Do masy wbij jajka. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę mikserem, tak by powstał jednolity krem.
4. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z kakao. Powoli mieszaj z masą, aż powstanie jednolite, ciemne i średnio gęste ciasto.
5. Dwie tabliczki czekolady gorzkiej posiekaj grubo lub połam w dłoniach na spore kawałki, wmieszaj w ciasto.
6. Formę (tortownica o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wylej ciasto. Na wierzch możesz wyłożyć garść orzechów włoskich lub owoce – maliny, borówki, porzeczki.
7. Piecz brownie ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 175°C z opcją pieczenia góra-dół.
8. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć brownie z piekarnika. Zanim wyjmiesz ciasto z formy, odczekaj ok. 20 min, by lekko przestygło.

2025-01-21 14:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pora na szparagi

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego nie wolno go przegapić. Najlepszy czas na ich zakup to maj i czerwiec. Są one wtedy najsmaczniejsze, nie mają zdrewniałych włókien. Szparagi są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Zawierają też duże ilości kwasu foliowego.
CZYTAJ DALEJ

Rodzice mogą iść do sądu. Jak szkolne świadectwo bez religii może skończyć się w sądzie?

2025-06-28 21:20

[ TEMATY ]

szkoła

sąd

religia w szkołach

ocena

pl.fotolia.com

Decyzja Ministerstwa Edukacji o niewliczaniu ocen z religii i etyki do średniej może kosztować uczniów nawet 7 punktów przy rekrutacji do szkoły średniej. Dla niektórych to różnica między wymarzoną szkołą a listą rezerwową. Tymczasem prawnicy ostrzegają: „to złamanie prawa, a rodzice mają pełne prawo iść do sądu".

Końcówka roku szkolnego 2024/2025 zaskoczyła dyrektorów i rodziców decyzją Ministerstwa Edukacji Narodowej. W komunikacie z 11 czerwca MEN ogłosiło, że „oceny z religii i etyki nie będą wliczane do średniej ocen". Dla uczniów klas ósmych to wiadomość jak grom z jasnego nieba — bo to właśnie średnia decyduje o „ biało-czerwonym pasku” i dodatkowych punktach w systemie rekrutacyjnym.
CZYTAJ DALEJ

Chrześcijanka w rządzie Syrii: różnorodność jako szansa

2025-07-05 17:23

[ TEMATY ]

szansa

chrześcijanka

różnorodność

rząd Syrii

PAP/EPA

Flaga syryjska

Flaga syryjska

Jedyna kobieta i jedyna chrześcijanka w syryjskim rządzie tymczasowym podkreśla różnicę między religijnością a radykalizmem. W rozmowie z niemieckim magazynem „Der Spiegel” Hind Kabawat powiedziała, że ufa rządowi kierowanemu przez islamistów, że kraj po wojnie poprowadzi on w dobrą przyszłość. 51-letnia polityk przyznała, że kocha swoją religię i chodzi do kościoła, „ale to nie znaczy, że nienawidzę wszystkich niechrześcijan”. Przeciwnie, chrześcijaństwo pomogło jej rozumieć i kochać inne religie.

Dotyczy to również innych religii. Prawdziwy muzułmanin musi kochać innych - ponieważ taka jest po prostu religia” - , powiedziała Kabawat. Jej zdaniem, aby odbudować kraj, ważne jest zachowanie umiarkowania. „Mamy wspólną wizję lepszej przyszłości, więc odłóżmy ideologię na bok. Przy stole negocjacyjnym bierzmy pod uwagę pozytywne strony naszych różnych przekonań i dajmy priorytet Syrii”, wyjaśniła Kabawat.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję