Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Mandarynki – nie tylko na zimę

To jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Nie dorównują im pomarańcze czy cytryny. Dlaczego jeszcze warto sięgać po mandarynki?

Niedziela Ogólnopolska 4/2025, str. 62

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mandarynka to owoc cytrusowy wywodzący się z Azji Południowej. Należy do rodziny rutowatych. W Polsce zyskała popularność w latach 80. i 90. XX wieku.

Jest owocem niskokalorycznym – w jednej mandarynce znajduje się ok. 37 kcal. Podstawowym składnikiem mandarynki są węglowodany. Te pomarańczowe owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych – witamin: A, E, B2, B3, B6, a także tiaminy i kwasu askorbinowego oraz wapnia, potasu, magnezu i żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Stanowią źródło flawonoidów, a w szczególności nobiletyny (pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych), polifenoli oraz karotenoidów. Mimo zawartości węglowodanów mandarynki charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym (IG = 42, ŁG = 3,9). Zawartość witaminy C może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, o 19% oraz choroby wieńcowej – o 16%, a kwas askorbinowy przez działanie relaksacyjne poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, rozluźniając mięśnie gładkie. Przeprowadzone badania potwierdzają, że u osób spożywających większe ilości cytrusów ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych jest mniejsze.

Reklama

Badania potwierdzają również, że osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe, są mniej narażone na demencję. Dzięki zawartości witaminy C mandarynki mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodząc przeziębienie w trakcie trwania infekcji.

Najsmaczniejszymi odmianami mandarynek są: klementynki, odmiana Satsuma, Afourer, Tangela oraz Tangor. Gdy wybieramy mandarynki, warto zwrócić uwagę m.in na kolor skórki – powinna być intensywna, jasnopomarańczowa. Owoc jest soczysty wtedy, gdy skórka nie przylega do miąższu, a lekko odstaje. Świeża mandarynka powinna być jędrna. Wyraźny i przyjemny zapach świadczy o dojrzałości owocu. Im bardziej okrągła mandarynka, tym słodsza. Najsmaczniejsze można kupić w okolicach świąt Bożego Narodzenia.

Ten zimowy owoc najczęściej spożywany jest jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się jednak również jako dodatek do ciast, sałatek, sorbetów, soków, a także jako składnik zimowych rozgrzewających herbat.

Mandarynki są bezpieczne dla zdrowia. Z ich spożywania powinny jednak zrezygnować osoby, które są na nie uczulone.

2025-01-21 14:55

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jedz winogrona

Winogrona to owoc znany od czasów starożytnych. Hipokrates, ojciec medycyny, wykorzystywał je jako idealny pokarm w leczeniu osób w każdym wieku.

Właściwości lecznicze winogron
CZYTAJ DALEJ

Człowiek pokory i odwagi

Święty Karol pochodził ze szlacheckiej rodziny Boromeuszów. Urodził się w 1538 r. we Włoszech. Studiował w Mediolanie, a potem w Pawii, gdzie w 1559 r. uzyskał doktorat z prawa cywilnego i kanonicznego. W 23. roku życia został mianowany kardynałem i arcybiskupem Mediolanu (z obowiązkiem pozostawania w Rzymie), mimo że święcenia kapłańskie i biskupie przyjął dopiero dwa lata później – w 1563 r. Jako biskup archidiecezji mediolańskiej w 1564 r. otworzył wyższe seminarium duchowne (jedno z pierwszych na świecie). W kilku innych miastach natomiast założył seminaria niższe, by do seminarium w Mediolanie wstępowali kandydaci już odpowiednio przygotowani. W celu przeprowadzenia koniecznych reform i uzgodnienia uchwał soboru trydenckiego (1545-63) zwołał aż trzynaście synodów diecezjalnych i pięć prowincjalnych. By umożliwić ubogiej młodzieży podjęcie studiów wyższych, założył przy Uniwersytecie w Pawii osobne kolegium. W Mediolanie założył szkołę wyższą filozofii i teologii.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: chrześcijanie powołani do przemiany świata siłą paschalnej nadziei

2025-11-05 11:08

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

„Nadzieja paschalna nie zawodzi. Prawdziwie wierzyć w Paschę poprzez codzienną drogę życia oznacza zrewolucjonizowanie naszego życia, bycie przemienionymi, aby przemieniać świat łagodną i odważną siłą chrześcijańskiej nadziei” - powiedział Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej. Zaznaczył, że Pascha niesie nadzieję w codziennym życiu.

Pascha Jezusa jest wydarzeniem, które nie należy do dalekiej przeszłości utrwalonej już w tradycji, jak wiele innych wydarzeń ludzkiej historii. Kościół uczy nas, abyśmy co roku w Niedzielę Wielkanocną i każdego dnia podczas Eucharystii sprawowali uobecniającą pamiątkę Zmartwychwstania, podczas której w pełni realizuje się obietnica zmartwychwstałego Pana: „Oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata” (Mt 28, 20).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję