Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z podrobów

W PRL gościły często na stołach Polaków. Serwowały je nawet najlepsze restauracje. Dziś trochę zapomniane, ale może warto znów je przygotować.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Flaczki z żołądków drobiowych

SKŁADNIKI :
* 1 kg żołądków z kurczaka
* 4 pałki z kurczaka
* 2 cebule
* kawałek selera
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka soli
* 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
* 1 płaska łyżeczka mielonej pikantnej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 łyżka suszonego majeranku
* masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Żołądki oczyść, umyj, odsącz z wody. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzucaj partiami żołądki i przesmażaj na złoty kolor.
2. Przesmażone żołądki przełóż do garnka, zalej 2 l zimnej wody. Dodaj umyte pałeczki z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy i gotuj ok. 45 min.
3. Łyżką cedzakową wyjmij żołądki i pałki, a gdy przestygną, pokrój je w paseczki.
4. Do wywaru dodaj dwie podpalone cebule, kawałek selera, utartą na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, gałkę muszkatołową i gotuj, aż warzywa zmiękną.
5. Na koniec włóż pokrojone mięso, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dopraw do smaku pieprzem, majerankiem i solą. Gotuj jeszcze ok. 10 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wątróbka z brzoskwiniami

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 plasterki cielęcej wątróbki (ok. 25 dag)
* 1 płaska łyżka drobno pokrojonego boczku
* 2 łyżki oleju
* 1 duża cebula
* 2 połówki brzoskwiń z zalewy
* sok z zalewy
* do panierowania – mąka z solą, pieprzem i szczyptą (czubek noża) ostrej papryki.

Wykonanie:
1. Pozbawioną żyłek wątróbkę oprósz przyprawami wymieszanymi z mąką, postaw w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju usmaż boczek, gdy się zrumieni, zdejmij skwarki łyżką cedzakową, a na tłuszczu usmaż plasterki wątróbki, rumieniąc je z obu stron.
3. Gotowe przełóż do kamionkowej kokilki, polej łyżką soku z brzoskwiń.
4. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu lekko zrumień pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj pokrojone w cząstki brzoskwinie, podlej łyżką soku z brzoskwiń i przez minutę razem zasmażaj.
5. Na talerzu ułóż plastry wątróbki, nakryj cebulą z owocami, polewaj wytworzonym sosem.

Ozorki w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:
* 4 sztuki oczyszczonych ozorków wieprzowych
* 1,5 l bulionu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 łyżka masła
* 2 cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
* 4 łyżki chrzanu tartego (można zastąpić chrzanem ze słoika)
* 1 łyżka musztardy delikatesowej
* szczypta soli ziołowej jodowanej
* szczypta mielonego białego pieprzu
* szczypta mielonej gałki muszkatołowej
* 1 pęczek posiekanej pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Do garnka włóż oczyszczone ozorki, zalej je bulionem i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 1,5 godz.
2. Przygotowanie sosu: cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i odrobiną masła.
3. Do cebuli dorzuć posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Dopraw musztardą i podlej chochlą wywaru z gotowanych ozorków.
4. Dodaj śmietanę kremówkę. Sos dopraw tartym chrzanem, solą ziołową, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Pod sam koniec gotowania dodaj odrobinę natki pietruszki.
5. Ugotowane ozorki wyjmij z wywaru, obierz ze skóry i pokrój na plastry. Ułóż na talerzu, polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i tartymi buraczkami.

Gulasz z serca wołowego

SKŁADNIKI:
* 1 kg serca wołowego (waga po oczyszczeniu)
* 5 marchewek
* 2 pietruszki
* 3-4 ogórki kiszone
* 3 średnie cebule
* 4 łyżki przecieru pomidorowego
* 5 liści laurowych
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* kilka ziaren czarnego pieprzu, sól
* kilka łyżek oleju
* szklanka bulionu
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Oczyszczone serce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, obraną cebulę (w całości) i sól do smaku. Ugotuj do miękkości.
2. Wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w dużą kostkę.
3. Marchew, pietruszkę umyj i obierz. Pokrój w plasterki, a cebulę – w grubą kostkę.
4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, krótko obsmaż na nim pokrojone serce. Zmniejsz płomień, dodaj cebulę, marchew i pietruszkę. Dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, podlej bulionem. Duś, mieszając od czasu do czasu.
5. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj przecier i sól, posiekany czosnek i duś całość nie dłużej niż 2-3 min.
6. Do gulaszu dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, odstaw na kwadrans.
7. Gulasz podawaj posypany posiekaną natką pietruszki z kaszą gryczaną.

2025-01-07 11:21

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Hiszpania: Departament Środowiska chce usunąć symboliczny krzyż pod pretekstem ekologicznym

2025-03-13 21:34

[ TEMATY ]

Hiszpania

Adobe Stock

Peña de la Cruz

Peña de la Cruz

Departament Środowiska poinformował o usunięciu dużego żelbetowego krzyża znajdującego się w Peña de la Cruz, znanym punkcie widokowym w gminie Bezas (Teruel) - informuje serwis infovaticana.com.

Według władz decyzja o usunięciu krzyża została podyktowana kwestiami bezpieczeństwa, gdyż konstrukcja pełni funkcję naturalnego piorunochronu ze względu na materiał, z którego została wykonana, oraz wysokość, co stwarza zagrożenie zarówno dla środowiska, jak i dla turystów. Powołują się one na to, że we wrześniu 2024 r. w krzyż uderzył piorun, w wyniku czego jego część odłupała się, a odłamki spadły w pobliżu strażnika leśnego, który przebywał w pobliskiej wieży strażniczej.
CZYTAJ DALEJ

Zapomniany świadek cudu na Górze Tabor

2025-03-14 08:40

[ TEMATY ]

ks. Studenski

ks. Marek Studenski

Diecezja Bielsko-Żywiecka

Wielu ludzi, takich jak Tom Monaghan, założyciel sieci pizzerii Domino's, odnajduje swoją Górę Tabor w niespodziewanych momentach życia. Jego historia udowadnia, że „nie to, kim byłeś, ale to, kim możesz się stać, liczy się najbardziej”.

Monaghan, mimo trudnego dzieciństwa, stał się miliarderem i wykorzystał swoje bogactwo, by wspierać wartości chrześcijańskie. Jego decyzja o sprzedaży sieci pizzerii i założeniu uczelni opartych na tych wartościach była wynikiem głębokiego duchowego doświadczenia po przeczytaniu książki "Chrześcijaństwo po prostu".
CZYTAJ DALEJ

Abp. Adrian Galbas wręczył krzyże misyjne pallotyńskim wolontariuszom

2025-03-16 18:31

[ TEMATY ]

misje

krzyż

wolontariat

pallotyni

wolontariusze

Episkopat News

Krzyż to nie jest gadżet. Ten krzyż czasami będzie Was bolał - mówił abp. Adrian Galbas do wolontariuszy Pallotyńskiej Fundacji Misyjnej Salvatti.pl oraz Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie, podczas uroczystości wręczania krzyży misyjnych. Uroczysta Msza Święta pod przewodnictwem metropolity warszawskiego, w licznym gronie księży pallotynów oraz w asyście ks. Leszka Kryży, dyrektora Zespołu Pomocy Kościołowi na Wschodzie, odbyła się w pallotyńskim kościele, w Parafii pw. Św. Wincentego Pallottiego w Warszawie.

Po ukończeniu półrocznego kursu wolontariackiego krzyże misyjne przyjęły 22 osoby z różnych zakątków Polski, a także rekrutujący się z pallotyńskiej parafii polonijnej w Szkocji. Wśród nich są nauczyciele, lekarze, muzyk, architektka wnętrz, politolog, instrktor jazdy, studenci i maturzyści. Wolontariusze wyjadą, by pomagać na placówkach misyjnych w Indiach, Kazachstanie, Tanzanii, Etiopii, Wenezueli, Kolumbii, na Kubie oraz Wybrzeżu Kości Słoniowej. Będą pomagać ubogim w ośrodkach dożywiania i szpitalach, prowadzić zajęcia edukacyjne dla dzieci, a także przygotowywać dokumentację fotograficzną i filmową nt. misji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję