Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ciasta dla zapracowanych

Nie masz czasu lub nie lubisz piec? Możesz przygotować wspaniałe ciasta bez pieczenia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bezowiec z kremem budyniowym

SKŁADNIKI :
*2 gotowe blaty bezowe
*300 ml kremówki
*3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
*1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
*1,5 szklanki mleka
*1,5 kostki masła
*1 szklanka cukru pudru
*1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
*1 żółtko
*kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:
1. Budyń ugotuj w 1,5 szklanki mleka. Wystudź.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, rozdziel na dwie części. Do jednej dodaj połowę budyniu i orzechy, a do drugiej resztę budyniu, żółtko i olejek. Wymieszaj.
3. na jeden blat bezowy wyłóż krem z orzechami. Schłódź w lodówce.
4. Gdy krem orzechowy stwardnieje, rozsmaruj na nim krem waniliowy, przykryj drugim blatem i znów wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godz.
5. kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem (możesz też dodać zagęstnik do śmietany). Udekoruj wierzch kremówką wyciskaną ze szprycy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bajaderki

Reklama

SKŁADNIKI :
*70 dag ciast, ciasteczek, herbatników
*20 dag powideł bądź gęstego dżemu/marmolady o ostrzejszym smaku
*10 dag orzechów
*10 dag rodzynek lub suszonej żurawiny
*gorzka herbata (opcjonalnie rum lub likier)
*10 dag masła
*ok. 0,5 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego
*kilka łyżeczek cukru – opcjonalnie, jeśli ciasta nie są zbyt słodkie
*10 dag czekolady (lub 3 łyżki kakao)
*opcjonalnie: ulubiony olejek zapachowy.
*dodatkowo do obtoczenia bajaderek można wykorzystać: wiórki kokosowe, gorzkie kakao, wiórki czekoladowe, posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Rodzynki namocz w wodzie, gorzkiej herbacie bądź w wersji dla dorosłych – rumie czy likierze.
2. orzechy posiekaj.
3. Masło roztop, przestudź.
4. Wszystkie ciasta i ciasteczka pokrusz w dłoniach na małe kawałeczki. Jeśli bajaderki mają być niewielkich rozmiarów, składniki można zemleć blenderem lub rozwałkować w woreczku foliowym.
5. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
6. Rozkruszoną masę przełóż do miski, dodaj bakalie, dżem, roztopione masło i czekoladę. Wymieszaj drewnianą łyżką.
7. na koniec stopniowo dodawaj mleko – tylko tyle, żeby powstała plastyczna masa. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, można dodać herbatniki, które wchłoną nadmiar wilgoci.
8. Lep kulki o średnicy ok. 5 cm (można mniejsze). obtocz je posypką, przełóż do szczelnego naczynia i chłódź w lodówce ok. 2 godz.

Rafaello

SKŁADNIKI:
*20 dag krakersów – duża paczka
*25 dag serka mascarpone
*25 dag śmietanki kremówki
*6 dag mleka w proszku
*10 dag wiórków kokosowych
*2 łyżki cukru
*1 płaska łyżka żelatyny
*50 ml wrzątku

Reklama

Wykonanie:
1. Do szklanki wlej ok. 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
2. Do wysokiego naczynia wlej szklankę słodkiej śmietanki 30%, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie wstaw do lodówki na 30 min lub do zamrażalnika na 15 min.
3. Wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Ubijaj krem mikserem na wysokich obrotach 2-3 min, aż zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Wsyp do niego 1/3 szklanki wiórków kokosowych, wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię formy.
5. Na krakersy wyłóż 1/3 tężejącego kremu.
6. Znów ułóż warstwę krakersów oraz drugą porcję kremu. Na koniec znowu wyłóż krakersy, a na nie resztę kremu, który został w misce. Wierzch posyp obficie pozostałymi wiórkami. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia masy.
Uwaga! Do ciasta najlepiej użyć wiórków ścieranych na drobnych oczkach.

Ciasto z krakersami

SKŁADNIKI :
*2 duże paczki herbatników
*paczka krakersów
*masa kajmakowa
*0,5 l śmietanki 36% krem budyniowy:
*5 żółtek
*6 łyżek cukru
*cukier wanilinowy
*2 łyżki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1/2 l mleka
*20 dag masła

Wykonanie:
1. Przygotuj krem budyniowy: • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. • Dodaj mąki, zmiksuj. • Mleko zagotuj. Dodaj masę, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudź. • Masło zmiksuj. Stopniowo dodawaj do niego chłodną masę.
2. Ubij śmietanę na sztywno.
3. Układaj warstwami: herbatniki krem budyniowy krakersy masę kajmakową herbatniki bitą śmietanę.

Szyszki

SKŁADNIKI:
*10 dag ryżu preparowanego
*30 dag krówek
*10 dag masła
*łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Krówki z masłem umieść w garnku, gotuj na małym ogniu do jednolitego połączenia składników. Cały czas mieszaj, żeby masa się nie przypaliła. Możesz dodać kakao.
2. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Zaczekaj do momentu, gdy masa nie będzie parzyła rąk, i szybko lep szyszki bądź kule, gdyż masa szybko zastyga; jeśli masa będzie zbyt lepiąca, dłonie można delikatnie zwilżyć zimną wodą.

2024-12-10 12:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dykasteria Nauki Wiary na temat sakramentów dla osób rozwiedzionych żyjących w nowym związku

[ TEMATY ]

przepisy

Karol Porwich/Niedziela

Na stronie internetowej Dykasterii Nauki Wiary można znaleźć odpowiedź na serię pytań zaproponowanych przez emerytowanego arcybiskupa Pragi, kardynała Dominika Dukę: w przypadku nowych związków wszyscy księża są wezwani do zaproponowania drogi rozeznania ukazującej „matczyne oblicze Kościoła”.

Adhortacja apostolska Amoris laetitia Papieża Franciszka otwiera możliwość dostępu do sakramentów pojednania i Eucharystii, gdy w konkretnym przypadku „istnieją ograniczenia, które łagodzą odpowiedzialność i winę". Jest to jedna z odpowiedzi opublikowanych na stronie internetowej Dykasterii Nauki Wiary na „serię pytań" dotyczących „udzielania Eucharystii rozwiedzionym żyjącym w nowym związku". Pytania zostały skierowane do Dykasterii 13 lipca przez kardynała Dominika Dukę, emerytowanego arcybiskupa Pragi, w imieniu Konferencji Episkopatu Czech.
CZYTAJ DALEJ

Profanacja w Tychach. Opiłowane ręce Jezusa i belka Krzyża

2025-01-18 18:40

[ TEMATY ]

krzyż

cmentarz

profanacja

tychy

opiłowywanie katolików

akt wandalizmu

Parafia Narodzenia św. Jan Chrzciciela w Tychach - Cielmicach

Profanacja Krzyża na cmentarzu w Tychach

Profanacja Krzyża na cmentarzu w Tychach

Kolejne skutki nawoływania do "opiłowywania katolików". W nocy z 14 na 15 stycznia 2025 r. nieznani sprawcy dokonali aktu wandalizmu na parafialnym cmentarzu w Tychach. Podcięto Krzyż i "opiłowano" ręce figury Jezusa - przekazał Ks. Piotr Wojszczyk, proboszcz parafii Parafii Narodzenia św. Jan Chrzciciela w Tychach - Cielmicach.

Jak opisuje na parafialnej stronie internetowej kapłan, wandale pojawili się na cmentarzu po zmroku:
CZYTAJ DALEJ

Rozporządzenie min. Nowackiej jest bezprawne

2025-01-20 14:06

[ TEMATY ]

katecheza

Karol Porwich/Niedziela

Rozporządzenie minister edukacji Barbary Nowackiej, stanowiące, że w publicznym systemie edukacji ma być obecna tylko jedna godzina lekcji religii tygodniowo, a które ma wejść w życie w dniu 1 września 2025 roku, „jest aktem bezprawnym, gdyż nie osiągnięto co do jego treści wymaganego ustawowo porozumienia z Kościołem katolickim i innymi zainteresowanymi związkami wyznaniowymi” - stwierdza opublikowany wczoraj komunikat Prezydium Konferencji Episkopatu Polski.

W polskim prawie zawartym w Konstytucji RP jak i poszczególnych ustawach obowiązuje zasada konsensualnego regulowania wzajemnych relacji między państwem a Kościołem katolickim oraz innymi związkami wyznaniowymi. Krótko mówiąc oznacza ona, że rozwiązania ustawowe dotyczące Kościołów i związków wyznaniowych winny być poprzedzone zawartym z mini uprzednio porozumieniem. Jeśli chodzi o Kościół katolicki to zasada ta wynika z art. 25 Konstytucji jak i w Konkordatu między Rzecząpospolitą Polską i Stolicą Apostolską.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję