Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Drób i owoce

Delikatne mięso drobiowe i winne, lekko słodkie owoce to idealne połączenie. Wypróbuj, a zachwycisz domowników i gości.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaczka z jabłkami

SKŁADNIKI :
*6 udek kaczych
*1 kg winnych jabłek
*1/2 szklanki wytrawnego wina
*1 gałązka tymianku lub rozmarynu
*5 jagód jałowca
*2 łyżki miodu
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Udka z kaczki opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem.
2. Miód rozetrzyj z olejem. Dodaj listki tymianku lub posiekany rozmaryn, wymieszaj. Jagody jałowca zmiażdż trzonkiem noża, dodaj do marynaty.
3. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne.
4. Udka z kaczki wysmaruj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż jabłkami. Wstaw na 20 min do lodówki.
5. Do naczynia z kaczką i jabłkami wlej wino. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz ponad 1 godz., co kwadrans polewając mięso wytwarzającym się sosem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Skrzydełka ze śliwkami

SKŁADNIKI :
*20 skrzydełek
*20 plastrów chudego boczku wędzonego
*20 dużych suszonych śliwek bez pestek
*przyprawa do kurczaka
*olej do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Skrzydełka umyj, osusz i odetnij cienkie lotki. Posyp przyprawą do kurczaka. Odstaw na godzinę do lodówki.
2. Na środku każdego skrzydełka połóż śliwkę i całość ciasno owiń plasterkiem boczku. Zepnij wykałaczką.
3. Dno formy do pieczenia wysmaruj olejem, luźno ułóż zawinięte skrzydełka.
4. Formę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz ok. 30 min na złoty kolor.

Pierś z kurczaka z bananem

Reklama

SKŁADNIKI:
*2 filety z kurczaka (większe)
*2 banany
*1 jajko
*1/2 szklanki bułki tartej
*sól, pieprz
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Filety umyj, przekrój wzdłuż na pół, aby powstały cztery części. Lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem.
2. Banany obierz i każdy przekrój na pół.
3. Połówki bananów układaj na filetach i zawijaj je w roladki.
4. Obtaczaj filety w rozmąconym jajku i bułce tartej.
5. Smaż na niezbyt gorącym tłuszczu na złoty kolor (ok. 4 min z każdej strony).

Wątróbka z gęsi z jabłkami

SKŁADNIKI:
*500 g wątróbki
*1 szklanka mleka
*1-2 cebule
*3-4 jabłka winne
*sól, pieprz, majeranek suszony
*przyprawa typu vegeta
*gałka muszkatołowa
*tłuszcz do smażenia
*1/2 szklanki wody
*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
1. Cebule obierz, pokrój w piórka, lekko zrumień na tłuszczu i dodaj obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Podlej wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do miękkości.
2. Opłukaną wątróbkę namocz w mleku (30 min), następnie odsącz.
3. Obtaczaj wątróbkę w mące ziemniaczanej i smaż na tłuszczu. Przełóż do uduszonych jabłek z cebulą. Razem chwilę podduś.
4. Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pierś z indyka z owocami

SKŁADNIKI:
*1 filet z piersi indyka (ok. 1 kg)
*1 puszka brzoskwiń
*1 puszka ananasów
*1 szklanka bulionu
*1 łyżeczka przyprawy do indyka
*po łyżeczce ziół: szałwii, mięty
*pieprz, sól
*tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:
1. Pierś z indyka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do indyka i ziołami. Odstaw na kilka godzin.
2. Głębsze naczynie do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wyłóż mięso. Piecz 50 min w temp. 200oC, podlewając kilkakrotnie bulionem oraz sokiem z brzoskwiń i ananasów.
3. Upieczone mięso wyjmij z formy i pokrój na porcje. Udekoruj kawałami ananasa i brzoskwini. Polej sosem. Podawaj z ryżem.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: Leon XIV potwierdził zamiar wizyty w Turcji

2025-05-19 12:24

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Podczas dzisiejszej audiencji udzielonej Bartłomiejowi I, patriarsze Konstantynopola, Leon XIV potwierdził chęć udania się do Nicei z okazji 1700. rocznicy soboru, który określił, że Jezus Chrystus jest Bogiem, ponieważ jest współistotny (homoousios) Bogu Ojcu. Informację o papieskich planach podały źródła Patriarchatu Ekumenicznego.

Daty zaproponowane przez Patriarchat Konstantynopola Ojcu Świętemu - choć nie zostały jeszcze oficjalnie potwierdzone - to 27, 28 i 29 listopada, w przeddzień święta św. Andrzeja. O zamiarze podróży do Nicei, którą papież Franciszek miał już w planach, poinformował sam Leon XIV podczas pierwszej audiencji udzielonej dziennikarzom.
CZYTAJ DALEJ

Jeden z kardynałów na konklawe "poratował" przyszłego papieża... cukierkami

2025-05-14 14:30

[ TEMATY ]

konklawe

kard. Luis Antonio Tagle

cukierki

Papież Leon XIV

Adobe Stock

Kard. Tagle miał "poratować" przyszłego papieża... cukierkami

Kard. Tagle miał poratować przyszłego papieża... cukierkami

Filipiński kardynał Luis Antonio Tagle w szczególny sposób wspierał papieża Leona XIV na finiszu konklawe. Kard. Tagle powiedział na konferencji prasowej w Rzymie, że kiedy kard. Robert Francis Prevost, który siedział obok niego na konklawe, zdał sobie sprawę podczas liczenia głosów, że zostanie wybrany, zaczął ciężko oddychać, dlatego zaproponował przyszłemu papieżowi słodycze.

„Zawsze mam przy sobie słodycze. Kard. Prevost siedział obok mnie. Kiedy usłyszałem, że ciężko oddycha, zapytałem go: 'Chcesz cukierka? A on odpowiedział: 'Dobrze, daj mi jednego, proszę'”. To był jego „pierwszy `akt miłosierdzia` wobec nowego papieża”, zażartował kard. Tagle, który przed konklawe sam był typowany jako potencjalny następca zmarłego papieża Franciszka.
CZYTAJ DALEJ

Alumni i przełożeni przemyskiego seminarium w Watykanie

2025-05-19 11:12

Archiwum WSD

Alumni na placu św. Piotra w Watykanie

Alumni na placu św. Piotra w Watykanie

Alumni i przełożeni Wyższego Seminarium Duchownego w Przemyślu wzięli udział w inauguracji pontyfikatu papieża Leona XIV, która odbyła się w niedzielę, 18 maja 2025 r., w Watykanie.

Wspólnota przemyskiego seminarium w dniach 16-19 maja 2025 r., odbywa swoją Pielgrzymkę Jubileuszową do Progów Apostolskich. Alumni i przełożeni z bp. Krzysztofem Chudzio na czele, przeszli przez Drzwi Święte, odwiedzili groby papieża Franciszka i papieża Jana Pawła II oraz rzymskie bazyliki i zabytki. W ten czas wpisały się także uroczystości inaugurujące pontyfikat Ojca Świętego Leona XIV.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję